In Memoriam Rob Otto (17 juni 1931- 9 december 2016)

13-12-2016
In Memoriam Rob Otto (17 juni 1931- 9 december 2016)

In Memoriam Rob Otto (17 juni 1931- 9 december 2016)


AMSTERDAM- Op vrijdag 9 december 2016 is Rob Otto overleden op 85-jarige leeftijd. Voor diegenen die al wat langer in de branche werkzaam zijn, is Rob Otto ongetwijfeld een bekende persoonlijkheid.

In de jaren zestig belande Rob min of meer per toeval in de parket branche. Naast zijn woning in Haarlem was een parket showroom waarvan de filiaalhouder er met het geld vandoor ging. Rob kon zijn plaats overnemen en al snel bleek zijn talent en gedrevenheid voor verkopen en zaken. Na een aantal jaren maakte Rob de overstap naar Hoehns waarbij hij als een van de eersten het lamelparket in Nederland introduceerde. Dat werd een groot succes in een markt die toen nog werd gedomineerd door klassiek gespijkerd parket.

Dat kan ik zelf ook, dacht Rob.

In 1973 besloot Rob, samen met zijn vrouw Corrie, voor zichzelf te beginnen met Woodpecker (Rob was een dierenliefhebber, vandaar de naam), eerst met een agentuur vanuit huis, later met een magazijn en kantoor in Mijdrecht. In de jaren 70 en 80 groeide het assortiment van Woodpecker gestaag met nieuwe producten en werden er tal van (voor die tijd) nieuwe activiteiten door Rob gestart, zoals dealer- dagen en dealer reizen naar buitenlandse fabrieken en het maandelijkse magazine ‘Klopsignalen’.

Midden jaren '80 zag Rob als eerste in Nederland de potentie van laminaat. Door de introductie van het Zweedse Lamett op de Nederlandse markt maakte Woodpecker in korte tijd een enorme groei door. Het bleek een schot in de roos en om de groei bij te benen werd er samen met de Zweedse partner in Almelo een eigen assemblage fabriek neergezet.

Eind jaren '80 kwam Rob met het idee van de Parket Tree winkels om aldus een tegenwicht aan de opkomende bouwmarkten te kunnen bieden. De reactie van bestaande klanten daarop was niet altijd even positief, maar er werden toch 20 zaken door heel Nederland geopend.

In 1989 was Rob de initiatiefnemer van de Global Flooring Alliance (gestart als Euparal), een groep van Europese parket importeurs en distributeurs die door samenwerking en informatie-uitwisseling wilden komen tot betere productvoorwaarden voor hun klanten. In 1992 deed Rob de zaak over aan Hans Ebbelink en zijn beide zonen Bart en Steven. Hoewel hij niet meer dagelijks actief was, bleef hij sterk betrokken bij ‘de zaak’.

In 2000 is Woodpecker verkocht aan ter Huerne. Rob was naast een dierenliefhebber een verwoed roeier en hardloper. Hij laat een vrouw, twee zonen en drie kleinkinderen na. Rob wordt vrijdag 16 december in Driehuis gecremeerd.

Namens alle (oud)medewerkers van het Parketblad condoleren we de familie met dit verlies en gedenken de zeer grote bijdrage die Rob Otto heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse parketbranche.