Innovatief vloerverwarmingssysteem

09-08-2018
Innovatief vloerverwarmingssysteem

Innovatief vloerverwarmingssysteem
Energieneutraal bouwen is hot, maar het kan ook bij verbouwen natuurlijk. Dat wordt in de Rotterdamse wijk Kralingen in de praktijk gebracht met de renovatie van een monumentale stadsvilla, zo blijkt uit een verhaal op installatieprofs.nl

Daarbij wordt gebruik gemaakt van speciaal gefreesde vloerverwarmingssystemen die worden aangesloten op een warmtepomp. Het systeem komt voort uit een samenwerking tussen fermacell uit Niftrik en Uniwarm uit Vorden. Leverancier van vloerverwarmingssystemen Uniwarm heeft in de Kralingse villa vrijwel alle houten vloeren voorzien van het innovatieve lagere temperatuursysteem waarvoor de 18mm dunne gipsvezelplaten van fermacell als basis zijn toegepast.

Het systeem kan droog op een houten of betonnen vloer worden aangelegd. Oprichter en directeur van Uniwarm, Peter Riethorst, zegt tegenover installatieprofs.nl: “Dat is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele natte zandcement vloerverwarmingssystemen. Ten eerste zijn deze veel dikker en zwaarder en ten tweede kosten ze meer tijd voordat ze droog zijn.” Bij zandcement vloeren voor vloerverwarming moet de constructie van de vloeren volledig worden aangepast om het gewicht te kunnen dragen. Dit brengt bij een oude, monumentale woning met een houten balkenlaag veel kosten en een langere bouwtijd met zich mee. “Het klimaatsysteem van Uniwarm kan rechtstreeks, zonder extra aanpassingen zoals egalisering, op de houten vloerdelen worden gelegd.” Ook een groot voordeel vindt Riethorst dat deze vloerverwarmingsplaten slechts een opbouwhoogte van 18mm dik hebben, waarop vrijwel elke afwerkvloer past.