

ZEIST- Te weinig retailers met een webshop kennen de Europese verplichtingen. Van ODR heeft nog vrijwel niemand gehoord. Dat stelt retail organisatie INretail en ze leggen uit wat deze regeling inhoudt.
Retailers met een webshop kennen Europese regels die hen verplichten bepaalde meldingen op de webshop te plaatsen onvoldoende. Van de ODR, Online Dispute Resolution heeft nog vrijwel niemand gehoord. De ODR is een Europees platform waar consumenten klachten over een online aankoop bij een buitenlandse webshop bekend kunnen maken. ODR moet sinds begin dit jaar verplicht gemeld worden op iedere webshop. Consumenten kunnen via dit platform zien bij welke consumentenorganisatie in het land van aankoop een klacht ingediend kan worden.
“Dit gaat een brug te ver” is een veelgehoorde reactie bij ondernemers. INretail herkent de irritatie die Europese verplichtingen met zich meebrengt. Tegelijk is het goed om grensoverschrijdende verkopen binnen de EU te stimuleren. De ODR verplichting stimuleert het vertrouwen in webshops in EU-landen. Duitsland vormt voor Nederlandse webshop eigenaren een potentieel van tachtig milljoen consumenten. Als een ODR plaatsing op de webshop drempels verlaagt en stimuleert om internationaal te webwinkelen, is het een enorme kans.
Het ODR-platform stuurt consumentenklachten door naar de verkoper. Deze kan aan de koper laten weten of hij bij een geschillen instantie is aangesloten. Vrijwel alle EU-landen kennen inmiddels een instantie die geschillen behandelt. In Nederland is de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken actief. Hier zijn onder meer de Geschillencommissies Wonen en Bruidsmode & Maatwerk ondergebracht.
INretail adviseert ondernemers op hun website bij de informatie over klachtenregelingen een banner te plaatsen die doorverwijst naar het ODR platform. Bij een klacht kan de consument op deze banner klikken en wordt hij doorgeleid naar het ODR platform.