INretail: gemeenten moeten doorpakken met ‘blurring’

19-07-2016
INretail: gemeenten moeten doorpakken met ‘blurring’

INretail: gemeenten moeten doorpakken met ‘blurring’


ZEIST- INretail komt nu met een initiatief waar ik een groot voorstander van ben: gemeenten aanmoedigen tot het toelaten van ‘blurring’, waarbij horeca, retail, ambachten en cultuur gemengd worden.

Brancheorganisatie INretail stuurde een aanmoedigingsbrief naar alle gemeenten die meedoen met de pilot ‘blurring’. Deze gemeenten krijgen een tien voor hun ondernemersmentaliteit, omdat zij ondernemers meer vrijheid bieden, zodat slimme en creatieve concepten mogelijk worden die de het verdien vermogen van de retail een boost bezorgen.  Alleen zo gaan plaatsen bruisen van lef en ondernemerschap, aldus INretail en ik denk dat men een goed punt heeft.

INretail volgt de deelname van gemeenten aan de pilot ‘mengvormen detailhandel en horeca’ op de voet. Deze pilot leert wat werkt en om van de winkelstraten en gebieden kloppende harten te maken. Want dat zijn de plekken waar de consument graag komt, een totaalbeleving ervaart en geld uitgeeft. Hier profiteren consumenten, gemeenten, winkeliers en ook slijters van.

Nieuwe ondernemersvormen brengen ook discussies met zich mee. Zoals over de vraag of kapperszaken een drankje mogen schenken. De rechter stelde donderdag 14 juli 2016 de VNG in het gelijk en daarmee blijft de pilot mengvormen van kracht.

De ervaringen en best-practices in deze pilot zijn waardevol voor de evaluatie van de Drank- en Horecawet die voor 2017 gepland staat. De huidige wet is verouderd en staat innovatieve concepten in de weg, of leidt tot onnodig hogere administratieve lasten. Dat concludeerde Actal al in 2015.

Minister Kamp heeft in zijn Retailagenda aangegeven dat er ruimte moet komen voor mengvormen. In NL Next Level, de gezamenlijk visie toekomstvisie van het Nederlandse bedrijfsleven, wordt ingezet op Bruisende Binnensteden en nieuwe concepten, zodat Nederland competitief, hip and happening blijft voor binnen- en buitenland. Bravo, INretail! Hiermee maak je het winkelen, ook voor toeristen met verschillende budgetten, aantrekkelijk. Ook buiten het centrum van Amsterdam, Schiphol, de Zaanse Schans, Kinderdijk, Giethoorn en Volendam.