Kerakoll maakt lijm naar Nederlandse wensen

19-02-2013
Kerakoll maakt lijm naar Nederlandse wensen

Kerakoll maakt lijm naar Nederlandse wensen


DEN HAAG – Vanaf vandaag levert de Plinten & Profielen Centrale de nieuwe Kerakoll Slc Eco L34 Snellijm. Deze 2-componenten epoxy-polyurethaanlijm is geheel naar Nederlandse wensen en normen gemaakt. Hij vult de wensen van de parketteurs aan omdat veel van hen een snel uithardende lijm prefereren voor broodjes, multiplanken en massieve zware jongens.

 

“De nu verkochte Slc Eco L34 Plus is perfect door zijn lange werktijd voor tapis, maar voldoet niet aan deze wensen van de Nederlandse parketteur”, vertelt Kerakoll GreenBuilding area manager Nederland Geert-Jan Wellink. “Die wil in korte tijd zijn zekerheid hebben. Vaak ook in kritische legsituaties, met steeds groter wordende parketdelen en toenemende tijdsdruk door de steeds veeleisender opdrachtgever. Op basis van door onze Nederlandse klanten aangegeven verbeterpunten als geen bruine handen, makkelijk van gelakte oppervlaktes te verwijderen en geen witte strepen als je de lijm open schuurt, hebben wij nu de Slc Eco L34 Snellijm gemaakt. Hiermee zijn alle genoemde problemen opgelost. Deze nieuwe lijm is speciaal voor Nederland ontwikkeld in ons nieuwe GreenLab.” In Parketblad 6-2012 blz. 10 kun je meer lezen over dit futuristische laboratorium in het Italiaanse Sassuolo.

 

Geen isocyanaten

Geert-Jan lanceerde de lijm in Nederland op dinsdag 12 februari bij Parketgroothandel Den Haag (foto). Mark Overberg van O&B Parket uit Rijswijk wilde weten hoe lang de potlife is. “Drie kwartier tot een uur. Daarna begint de geaccelereerde uitharding, na vier uur zit het parket vast en na zes uur kun je gaan schuren”, antwoordde Geert-Jan. “Door de lange werktijd en snelle uitharding kun je vele variabelen van de werf tackelen. Zo kun je als parketteur je werk beter, zekerder en sneller indelen.” Bij de L34 Plus is de potlife zo’n 2 uur, maar de vloer is pas na circa 8 uur begaanbaar en na 24 uur schuurbaar.

“Eigenlijk heeft de Slc Eco L34 Snellijm vele eigenschappen van de oude Slc L38: een goede werktijd, hardelastisch en een, nog snellere, versnelde uitharding”, vertelt Niels Aarnoudse, inkoopmanager van de Plinten & Profielen Centrale, die de Kerakoll-producten in Nederland verdeelt.

“Ondanks een stabiele groeitendens hebben wij de Slc L38 uit productie genomen vanaf het moment dat Brussel de arbonormen omtrent isocyanaten aanscherpte”, vult Geert-Jan aan. “Want de harder bevatte, zoals alle conventionele tweecomponenten polyurethaanlijmen, isocyanaten en was dus volgens de R40-code mogelijk kankerverwekkend.” Niels: “Wij hadden veel klanten die zweerden bij de L38. Wij zijn ervan overtuigd dat wij deze nu weer terugzien. Dit is echt de perfecte tweecomponentenlijm!” De L34 Snellijm is compatibel met de primers/vochtschermen Slc Eco EP21 en Eco 3CW.

 

Vloeibare harder

Behalve dat de harder geen isocyanaten meer bevat, bestaat deze niet meer uit een pasta maar is hij vloeibaar gemaakt. Parketdocent Jan van der Kroef: “Een pasta wordt vaak niet goed gemengd omdat deze vrij snel in de lijm verdwijnt. Een vloeistof blijft drijven en zie je dus beter. Zo weet je dat je nog even moet doormixen. Een ander pluspunt is dat deze lijm een perfecte eikenkleur heeft.”

Een van de ruim dertig belangstellenden tijdens de lancering was Rob Olman van Hout & Ambacht in Maassluis. “Ik werk al jaren met Kerakoll. De prijs is goed en ik heb nooit problemen. Kijk, ik heb net weer een kar volgeladen. Dat ze met die nieuwe L34 Rapid nu een snel uithardende lijm zónder isocyanaten hebben, is een goede zaak.”

Kerakoll maakt lijm naar Nederlandse wensen