Klassiek met een moderne twist

#interieurbouw 18-03-2021
Klassiek met een moderne twist

Sebastiaan van Westrenen van Luxoket is National Champion 2021 Pall-X 96 Wood Floor World Cup geworden. Met foto’s van een bijzonder werk in Bloemendaal nomineerde hij zich om Nederland te vertegenwoordigen op de grand finale in Duitsland 8, 9 en 10 juni 2021. Parketblad ging in gesprek met de bevlogen parketteur.
Klassiek met een moderne twist
Gefeliciteerd met de titel Sebastiaan. Hoe speciaal is die voor jou?
 
“Heel speciaal. Ik probeer mezelf altijd te onderscheiden in mijn werk door bijvoorbeeld erg op details te letten, mee te denken met de klant, de klant koning te laten voelen en met nieuwe ideeën en concepten te komen. Mijn opdrachtgevers weten dit enorm te waarderen. Dat die waardering nu ook komt vanuit de branche, betekent erg veel voor me. Tijdens het Nederlands Kampioenschap Parketleggen heb ik een paar keer vlak achter het net gevist; ik ben blij dat ik nu wel in de prijzen ben gevallen.”
 
Kwam de uitverkiezing als een verrassing?
 
“Dat kun je wel zeggen. Ik had vernomen dat de Duitse Uzin Utz Group op 31 december vorig jaar de winnaar zou benaderen om in een later stadium de nominatie wereldkundig te maken. Omdat ik niks hoorde, ook niet in de eerste weken van januari, dacht ik dat de prijs al vergeven was. Plots werd ik gebeld door mijn vertegenwoordiger met de mededeling dat hij een presentje wilde komen brengen. Toen ik het doosje met daarin de oorkonde opende, sprong ik van blijdschap door het huis.”
 
Wat vind je zelf bijzonder aan het ingezonden project?
 
“Van de klant heb ik de vrije hand gekregen in het ontwerp van de vloer. Ze stonden echt open voor iets unieks. In het landhuis hebben we  traditionele patronen laten versmelten tot één tijdloos geheel. Het traditioneel vakmanschap is versterkt met de moderne technieken uit de 21e eeuw. Twee motieven lopen in elkaar over als een soort ‘Escher-effect’. De motieven sluiten op twee verschillende plaatsen op elkaar aan. Zo kun je van het vlechtmotief in de woonkamer doorlopen naar het visgraatmotief in de tv-kamer. Vervolgens loop je weer door naar het vlechtmotief in de eetkamer, die weer aansluit op de woonkamer. Het resultaat is geweldig. De klant beschikt over een klassiek huis met een moderne twist. De vloer accentueert dat.”
 
Wat waren voor jou de belangrijkste uitdagingen?
 
“Er waren geen dorpels tussen de verschillende ruimtes, daarnaast had ik te maken met verschillende motieven en verschillende biezen en banden en er was een flink hoogteverschil tussen de keukenvloer en de eetkamer. Daarnaast had mijn opdrachtgever duidelijke wensen voor de afwerking van de vloer: een natuurlijke ‘look and feel’ en nauwelijks onderhoud. Ik heb ervoor gekozen om de vloer te borstelen en om een combinatie van Pallmann Eco-Oil Natural te gebruiken met een iets verdunde PALL-X 96. Hierdoor is de warme kleur van het hout gewaarborgd met alle voordelen van een lak.”
 
Je mag nu Nederland vertegenwoordigen tijdens de grand finale in Duitsland waar een kleine twintig landen aan meedoen. Wat zijn je verwachtingen?
 
“Ik heb de foto’s van de andere deelnemers onder ogen gehad en ik verwacht een spannende strijd. Ik hoop dat ik mijn zegje mag doen tijdens de finale. De andere kanshebbers hebben veel lasertechnieken gebruikt, terwijl ik juist het overgrote deel van het werk zelf met de hand heb verricht. Hopelijk spreekt dit in mijn voordeel bij de jury. Maar mijn belangrijkste doel is met het winnen van de titel National Champion 2021 Pall-X 96 Wood Floor World Cup al bereikt. Alles wat daarbij komt is fantastisch mooi meegenomen.”
 
Tekst: Ralf Pijnenburg

Klassiek met een moderne twist
Klassiek met een moderne twist