Klikpatenten, het blijft tobben...

20-04-2017
Klikpatenten, het blijft tobben...

Klikpatenten, het blijft tobben...


RIJSWIJK - Deze week geen aflevering van de Unilin/I4F strijd, maar een nieuwe touwtrekkerij in laminaatland: het Duitse Classen heeft per direct de toestemming aan Pergo opgezegd om haar klik verbinding aan derden door te verkopen.

Stel je vindt een klik verbinding voor laminaat of vinyl uit en besluit deze in licentie door te verkopen aan een andere fabriek. Deze fabriek vindt het zo'n mooie uitvinding dat hij het ook weer in licentie geeft aan andere partijen. Dat is wat Pergo heeft gedaan volgens Classen. Hiermee schendt Pergo de patenten die Classen heeft op deze verbindingen, aldus de Duitsers. Pergo maakt onderdeel uit van het Mohawk concern.

Dit is de uitkomst van een rechtszaak in Düsseldorf die Classen aanspande tegen Pergo. Het gaat om een Fold Down locking system voor LVT en andere vloertypen gebaseerd op core boards met plastic bestanddelen. Dat klinkt behoorlijk veelomvattend en vaag, maar soms worden patenten zo algemeen geformuleerd toegekend. Zeker wanneer men de eerste is die een dergelijk patent aanvraagt.

Maar goed, Pergo en zusterbedrijf Flooring Industries Limited (ook van Mohawk, dus) zouden zonder toestemming van Classen andere bedrijven hebben toegestaan (lees: voor geld) om het gepatenteerde Classen systeem toe te passen. Foute boel en Pergo mag dit nu niet meer doen. Of Pergo nu helemaal geen Classen verbinding meer gaat gebruiken wordt niet vermeld, maar ik denk dat dit niet zal stoppen. Classen zal vast goed verdienen aan de overeenkomst met Pergo...