Krappe aanvoer van grondstoffen

21-04-2021
Krappe aanvoer van grondstoffen

Europese parketmarkten komen in het voorjaar in een stroomversnelling, maar hebben te maken met moeilijke grondstoffen voorzienings omstandigheden. 
Krappe aanvoer van grondstoffen
De Raad van Bestuur van de Europese Federatie van de Parketindustrie, FEP, kwam op 15 april 2021 virtueel bijeen en besprak onder meer de parketsituatie op de Europese markten. De Europese parketmarkten waren het jaar over het algemeen langzaam begonnen met een stabiel tot licht stijgend verbruik in januari en februari. Deze positieve trend versnelt in maart en april, nog steeds gedreven door renovatie. De marktsituatie voor de drie eerste maanden van 2021 is hier meestal vergeleken met dezelfde periode van 2019, omdat 2020 een heel specifiek jaar was met de toename van de Covid-19. De voorlopige resultaten voor het eerste kwartaal wijzen op een toenemend parketverbruik in alle landen behalve Spanje. Duitsland en Italië rapporteren stabiele consumptieniveaus in de twee eerste maanden van het jaar, maar die stijgen al in maart en vooral april.
Deze positieve ontwikkelingen worden echter getemperd door de krappe aanvoer van grondstoffen en de aanzienlijk stijgende kosten ervan. Dit fenomeen heeft niet alleen betrekking op hout en houtproducten, maar ook op lijmen, lakken, verpakkingen, enz.
Het parketverbruik op de Benelux-markten is met 3% gestegen ten opzichte van het 1e kwartaal van 2019 en de orderportefeuilles zijn de komende maanden vol.
Op de Duitse parketmarkt waren januari en februari rustige maanden vanwege de sluiting van doe-het-zelfwinkels in de meeste Länder. Desondanks is de situatie in maart verbeterd en is deze nu booming in april.