Laminaat op de discovloer?

13-09-2016
Laminaat op de discovloer?

Laminaat op de discovloer?


RIJSWIJK- De Europese federatie van laminaat producenten (EPLF) laat geen mogelijkheid onbenut om op de voordelen van laminaat te wijzen. In het kader van slijtvastheid en duurzaamheid werd er onlangs een laminaat vloer in een disco getest.

De EPLF werkte voor een aantal tests opnieuw samen met het Instituut voor Houttechnologie in Dresden. IHD.

Wat hebben een discotheek in Zweden, een fabriek in België en en bedrijfskantine in Duitsland met elkaar gemeen? Dat ze gebruikt werden als testomgeving voor de slijtvastheid en krasvastheid van laminaat door de federatie en het instituut. Laminaat verkoopt nog steeds goed, volgens de federatie: wereldwijd bijna een miljard vierkante meter per jaar. De nieuwe oppervlakken (in register embossing en digitaaldruk) vragen om nieuwe kwaliteitsnormen en vandaar dat deze tests werden ondernomen.

De tests vonden plaats tussen juni 2013 en november 2015. De gegevens zijn het afgelopen half jaar geanalyseerd. Opvallend is dat men bewust is afgeweken van de klassieke Taber test met schuurpapier (zie de foto boven) of de indruk test met een kogel omdat de nieuwste laminaat oppervlakken slecht scoren op deze tests, die uitgaan van een volledig glad oppervlak en niet op embossing.

Vandaar deze ongebruikelijke test locaties: een disco in Lund, Zweden met een ingang waar 70.000 bezoekers per jaar passeren en een bar gedeelte met 60.000 gebruikers plus de dansvloer (verreweg de meest aansprekende testruimte), Een kantine met 400.000 bezoekers per jaar. Een trap in de Egger fabriek. Een smalle gang op het hoofdkantoor van Kaindl (60.000 bezoekers per jaar), een gang in de fabriek van Unilin met 100.000 bezoekers, en nog een aantal locaties waar de vloeren werden getest. 

De dansvloer leverde het meest interessante loopverkeer op, namelijk niet alleen naar voren en naar achteren maar ook veel draaibewegingen, sprongen en andere ongebruikelijke belastingen van de vloer. Dit klinkt als een grap, maar zowel de EPLF als de IHD staan niet bekend om hun gevoel voor humor. Alleen op deze dansvloer was de slijtage duidelijk zichtbaar. Er was geen verschil merkbaar in de gladde vloerdelen en die met textuur, aldus de onderzoekers. Zelfs onder de microscoop bekeken waren de zichtbare verschillen minimaal. Dus wie weet: binnenkort in elke club, dansen op laminaat! 

Laminaat op de discovloer?