Laminaat patenten gaan om vele centen

19-10-2016
Laminaat patenten gaan om vele centen

Laminaat patenten gaan om vele centen
RIJSWIJK- Ze kwamen direct na elkaar binnen: een bericht dat Unilin in Rusland ongeveer 50.000 dozen met laminaat voorzien van illegaal gekopieerde klik in beslag heeft laten nemen en het zoveelste bericht dat I4F een patentzaak tegen Unilin heeft gewonnen.

Toeval of niet, het is tekenend voor de strijd om de duurbetaalde kliksysteem patenten die blijft voortwoekeren. Terwijl wij verlekkerd praten over de toename in de vraag naar ambachtelijk gemaakte en gelegde parketvloeren in Hongaarse Punt of extra brede visgraat wordt het wereldtoneel op vloeren gebied gewoon nog steeds bepaald door de enorme hoeveelheden laminaat die worden geproduceerd en verkocht, al dan niet voorzien van een kliksysteem dat legaal in licentie is afgenomen of al dan niet ten onrechte als gepatenteerd wordt opgevoerd.

Bij het binnenvallen van warenhuizen in 3 Russische steden (Moskou, Sint Petersburg en Novosibirsk) zijn de partijen laminaat met de illegaal gekopieerde Unilin verbindingen door de politie in beslag genomen. Deze vloeren werden door Russische groothandels verkocht, onder andere onder de (in het buitenland) bekende merknamen Westerhof en Mario Loretto. Niet alleen het kliksysteem, maar ook de gepatenteerde v-groef en het gepatenteerde in register embossing proces lijken illegaal te zijn nagemaakt bij deze partijen laminaat vloeren. De vloeren waren eenvoudig op te sporen omdat de verpakkingen niet voorzien waren van de officiële Label 2 Country (L2C) labels.

Tegelijkertijd heeft Unilin dus een rechtszaak verloren van I4F (Innovations4Flooring) in Den Haag en moet het de proceskosten betalen. De zaak draaide om het door Unilin aangevraagde patent voor een klikverbinding waar I4F al een patent op had. De uitspraak dat Unilin geen patent kan aanvragen voor iets dat al door iemand anders is gedeponeerd heeft tot gevolg dat alle firma's die 19 jaar lang door Unilin achter de broek zijn gezeten voor het betalen van licenties voor het gebruik van deze verbinding dat niet meer hoeven te doen en nooit hebben hoeven doen omdat het patent van Unilin met terugwerkende kracht is ontkracht. Het heeft als het ware nooit bestaan. John Rietveldt, CEO van I4F: "Een historische overwinning. De industrie is nu bevrijd van de wurggreep van Unilin die de ontwikkeling en keuzevrijheid voor klik systemen bijna 20 jaar lang heeft beheerst."