Lijm uit eendenkroos?

02-07-2015
Lijm uit eendenkroos?

Lijm uit eendenkroos?

HAAKSBERGEN- In de vijvers van het waterpark op het Landgoed Lankheet in Haaksbergen is deze week begonnen met de teelt van waterlinzen. Deze kleine waterplantjes staan ook bekend als eendenkroos en leveren tien maal zo veel eiwitten als soja. Vloerenspecialist Unipro uit Haaksbergen gaat samen met Advanced Biobased Paints uit Enschede onderzoeken in hoeverre dit natuurlijke eiwit kan worden toegepast in hun eindproducten.

De teelt van waterlinzen op Lankheet is onderdeel van een project dat als doel heeft om een waardeketen voor Waterlinzen te ontwikkelen. De Provincie Overijssel heeft een subsidie beschikbaar gesteld om dit voor elkaar te krijgen. De samenwerkende bedrijven met een duurzame visie hebben de ambitie om waterlinzen op grotere schaal te gaan telen. Het bedrijf ABC Kroos kan de waterlinzen verwerken tot een tussenproduct met een hoog eiwitgehalte. Unipro uit Haaksbergen en Rolsma Advanced Biobased Paints uit Enschede gaan onderzoeken of dit eiwit in lijmen, coatings en verven gebruikt kan worden. Verder zal het eiwit toegepast worden in vlees vervangende voedingsproducten, zoals groenteburgers of quiches.

Als onderdeel van het MVO-beleid heeft Unipro ervoor gekozen zich de komende jaren aan het Haaksbergse Landgoed als sponsor te verbinden. Daarnaast heeft Unipro zich aan het KWF verbonden. Als waterheer heeft Maurice Beijk (Specialist Duurzaam Bouwen) intensieve contacten met Het Landgoed. De samenwerking met Landgoed Het Lankheet gaat met dit project verder dan goed "noaberschap" en zal hiermee hopelijk een bijdrage leveren aan de verduurzaming van het productassortiment van Unipro. Op de foto staan Maurice Beijk en Bas van der Geest (Advanced Biobased Paints).