Met parket heeft het niets te maken...

Met parket heeft het niets te maken... | Parketblad

HELSINKI (FI)- En ook niet met hout, maar wel met vloeren. Het Finse merk MariCare heeft een vloer voor in ziekenhuizen en zorginstellingen ontwikkeld die een paar jaar geleden nog science fiction leek.

Het gebruik van slimme technologieën in de ouderenzorg wint snel op brede schaal erkenning. Innovatieve oplossingen komen steeds meer beschikbaar en worden betaalbaarder, en helpen zo verpleegsters en zorgmedewerkers om nog betere zorg te bieden als patiënten en bewoners de laatste fase van hun leven ingaan. MariCare is een Finse fabrikant van een van deze technologieën: ‘Smart Floor’. Het “Smart Floor”- systeem – dat zorgvuldig ontworpen is in samenwerking met professionele verpleegkundigen – werkt via sensoren die registreren hoe patiënten en bewoners zich gedurende de dag verplaatsen door verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en revalidatiecentra.

De sensoren hebben meerdere toepassingen, van het detecteren als een patiënt gevallen is, tot wanneer ze uit bed gaan en naar de badkamer lopen. Al deze meldingen worden vervolgens draadloos doorgegeven aan de computers of smartphones van de verpleegkundigen, waardoor ze de patiënten kunnen bewaken en als dat nodig is op kunnen treden. En niet alleen dat, het leert ze ook gedragspatronen kennen en geeft inzicht over hoe ze eventueel letsel in de toekomst kunnen voorkomen.

Maricare is sinds 2008 actief vanuit Helsinki en biedt op dit moment twee sensortechnologieën aan, zoals de “Smart Floor” voor gebruik in de gezondheidszorg en in verzorgingstehuizen: de Elsi®, het hoofdproduct van het bedrijf, is ideaal voor installatie op de vloeren van gloednieuwe zorginstellingen tijdens renovaties, en de draadloze eLea™ – detectoren die in bestaande instellingen kunnen worden geïnstalleerd zonder dat het gebouw hoeft te worden gerenoveerd.

"Wij zijn in een continue samenwerking met onze klanten: publiek-private innovatie zoals wij het graag noemen,” zegt Palle Stevn, directeur van MariCare sinds de oprichting. “Sinds de “Smart Floors” het eerst populair werden in Denemarken, hebben we een werkgroep opgericht die bestaat uit onszelf en onze klanten. We ontmoeten elkaar elk kwartaal om de uitdagingen te bespreken waar onze klanten mee te maken hebben en hoe we samen kunnen werken om deze via technologie voor de gezondheidszorg te overwinnen. Daarnaast hebben we nauw samengewerkt met universiteiten en met het “Nordic Welfare Centre”, die bestaat uit regeringsvertegenwoordigers uit alle Scandinavische landen, om onderzoek te verrichten en nuttige gegevens te verzamelen. MariCare, overheden, universiteiten en klanten – ze leren allemaal van elkaar om zowel het product als de kwaliteit van de zorg te verbeteren.”

“Zo ongeveer om de twee weken belt een klant me op om te zeggen: ‘vandaag redde de “Smart Floor” een leven’, en dat is natuurlijk enorm bemoedigend om te horen,” zegt Stevn. “Een verpleegster belde me met een bijzonder verhaal. Een dame in één van haar appartementen, die behoorlijk goed in vorm was, was gevallen en had haar hoofd gestoten aan een scherp stuk meubilair. Ze kon het alarm niet inschakelen omdat ze bewusteloos was en begon flink te bloeden. Dit was uiteraard een kritieke situatie. Gelukkig registreerde de “Smart Floor” de val vrijwel direct en deed een alarm afgaan, waardoor de verpleegsters snel ter plekke waren. Hoewel ze de bloeding niet zelf konden stoppen, hadden ze wel genoeg tijd om de ambulance te bellen om haar naar het ziekenhuis te brengen, de bloeding te stoppen en haar leven te redden.”

“Ik kan een voorbeeld geven uit Frankrijk, waar de Elsi® “Smart Floor” werd geïnstalleerd in een verpleegafdeling met 12 appartementen in een gloednieuw verzorgingstehuis. Ik was persoonlijk aanwezig om toezicht te houden op de ingebruikname nadat het systeem was geïnstalleerd en de bewoners weer terug waren gekeerd. De manager van de verpleegafdeling kwam bij me en ik bood aan om een demonstratie te geven op mijn tablet via het draadloze systeem. Ik speelde de activiteiten van de voorgaande nacht tussen 23:00 en 07:00 op x50 snelheid af om te laten zien hoe de bewoners zich ’s nachts door hun appartement bewegen – om naar de wc te gaan, om hun voeten op de grond te plaatsen of wanneer ze hun kamer verlieten en weer terugkeerden. Een bepaalde kamer trok mijn aandacht: deze werd bewoond door een oudere dame die twee of drie keer per uur naar het toilet ging. Voor deze dame was het belangrijk dat ze goed sliep, omdat ze anders de volgende dag veel risico liep om te vallen.”

“Natuurlijk klopte er iets niet, maar toen de arts en de manager van de verpleegafdeling haar bezochten, zei ze dat ze de hele nacht geslapen had. Nadat uit voorzorg een staal urine was afgenomen, bleek dat ze een ernstige infectie van de urineleidingen had die, als deze niet ontdekt was, haar het leven had kunnen kosten of op zijn minst tot een langdurig verblijf in het ziekenhuis had geleid.” Het is de detectie van deze ongewone veranderingen in het gedrag die Stevn benadrukt als één van de sterkste punten van de “Smart Floor”: “Je kunt niet 24 uur per dag, 7 dagen in de week elk appartement in de gaten houden en veruit de meeste bewoners zouden het niet prettig vinden om camera’s in hun kamer te hebben. Gedragsanalyse is van vitaal belang. Onze “Smart Floors” registreren data van de voorgaande drie maanden en slaan deze op, en dit helpt de verpleegsters om meer over hun patiënten en bewoners te weten te komen en om hun zorgstrategie dienovereenkomstig aan te passen.” Hij noemt het vloersysteem dan ook de Onzichtbare Verpleegster.

Goed, het heeft allemaal niets met parket te maken. En ook niet met hout. Maar hoe zou het zijn wanneer deze technologie ook beschikbaar komt voor gebruik op of onder parket, LVT of laminaat? Dat gaat zeker geen tien jaar meer duren, vermoed ik. Op de foto een verzorgingshuis in Denemarken waar het systeem van MariCare is toegepast.

 
Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Parketblad nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen