MMFA komt met legadvies voor zwevend LVT

25-02-2016
MMFA komt met legadvies voor zwevend LVT

MMFA komt met legadvies voor zwevend LVT

BIELEFELD- Weer een voorbeeld van coöperatief optreden vanuit de vloeren branche, iets wat onze Oosterburen beter in de vingers lijken te hebben dan wij: de club van LVT producenten (MMFA) komt met een algemeen legadvies voor zwevend LVT.

De tekst is in het Duits en het Engels te downloaden via www.mmfa.eu onder de rubriek Downloads. De MMFA wil bereiken dat de algemene kennis in de vloeren branche over het zwevend leggen van vinyl toeneemt. Een loffelijk streven. Eerder publiceerde de producenten vereniging al een technisch blad over ondervloeren, deze keer zijn zwevend verlegbare LVT producten aan de beurt.

In dit document komt de opbouw van LVT vloeren aan bod, plus de voorbereiding van de ondergrond, het maximale vochtgehalte van de ondervloer, de opslag van LVT, het benodigde gereedschap, gebruikelijke legrichting, het aanbrengen van dilatatie voegen bij zwevend verleggen en het belang van overgangsprofielen. Ook het zwevend leggen op vloerverwarming/vloerkoeling komt aan bod.

Dat zwevend verlegbare LVT producten in principe niet geschikt zijn voor natte ruimten, tenzij het binnendringen van vocht onder de vloer verhinderd kan worden. Het legadvies gaat hier dieper op in. Het document benadrukt dat instructies van fabrikanten altijd moeten worden opgevolgd: zwevend vinyl is gevoelig voor temperatuurwisselingen en vocht, dus lees goed wat de fabrikant adviseert. Bovendien, wanneer men aantoonbaar en bewijsbaar de geschreven instructies van een MMFA fabrikant heeft gevolgd en er is toch een probleem ontstaan, dan staat de legger sterk bij een conflict met de klant of opdrachtgever, aldus de MMFA. Op de foto (van plintenfabrikant FN Neuhofer): "Plinten voorkomen het binnendringen van vocht in de dilatatie voegen van de zwevend verlegde vloer." Goed gesproken, MMFA.

In aanvulling hierop: het derde technische blad van de MMFA is inmiddels ook online: over het professioneel reinigen en onderhouden van LVT vloeren. In één moeite door!