MMFA: LVT blijft in de lift zitten

24-01-2017
MMFA: LVT blijft in de lift zitten

MMFA: LVT blijft in de lift zitten


HANNOVER- De MMFA, de producenten vereniging van LVT, kwam vorige week tijdens de Domotex ook bij elkaar voor een vergadering. Daarin werd melding gemaakt van een constante groei en de vraag naar nieuwe standaarden voor LVT.

De vereniging bestaat op dit moment uit 40 Europese LVT fabrikanten, toeleveranciers en instituten. Het doel van de associatie is, onder andere, om hogere kwaliteitseisen voor LVT te standaardiseren. In het kader hiervan is de MMFA ook erg tevreden over de op handen zijnde samenwerking met de Amerikaanse tegenhanger, de MFA. De MMFA heeft een aantal nieuwe leden: Aspecta, Novalis, Designflooring, James Halstead en ter Hürne plus de toeleveranciers Renolit en Toppan.

Sebastian Wendel, namens de MMFA: „ Twintig procent groei per jaar gedurende de afgelopen drie jaar, waarbij in de productklasse 1, dat zijn substraten op een HDF basis met een polymeer toplaag, onze leden een dekkingsgraad van 90 procent in de markt hebben. Nu is het wel zo dat van die 90 ongeveer 80 procent de landen Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk betreft, maar we zijn op de goede weg in de overige Europese landen en daarbuiten."

In de MMFA-Klasse 2 (Substraten op een polymeer (composiet)basis met polymeer toplaag) zien de leden ook nog steeds groei in hun administratie. Veel nieuwe leden van de vereniging hebben producten in deze klasse. In de MMFA-Klasse 3 (alle andere constructies dan die van de klassen 1 en 2, denk aan een drager van mineraal houdend materiaal) zijn nog geen gegevens bekend omtrent de groei. Dit hangt samen met gerechtelijke beslissingen over vermeende kartelafspraken en de te verwachten uitspraak.

Wat de MMFA wel duidelijk maakt is dat men branche brede afspraken wil maken over de definities van PVC, LVT en andere typen elastische vloerbedekking in modulaire vorm (de vereniging houdt zich niet echt bezig met kamerbrede vinyl kwaliteiten van de rol, alhoewel sommige leden deze wel produceren). Met name dankzij de snelle ontwikkelingen in klik verbindingen onttrekken sommige producten zich aan verouderde definities en wordt het lastig om er een internationaal kwaliteitskeurmerk op los te laten. Lees: Europese handelsprotectie tegen Chinese fabrikanten...

De MMFA doet veel aan productonderzoek en test in samenwerking met IHD Dresden, een bekend instituut. Temperatuurgedrag, locking strength, het zijn onderwerpen waar men doorlopend onderzoek naar doet. Een aanvullend punt is Hot Spot: hoe gedraagt een LVT vloer zich bij punt gerichte hoge temperaturen? Denk aan glazen puien tot aan de vloer en hoe de zon het randje van de vloer tot aan het raam behoorlijk kan verhitten. Per productopbouw en ondervloer wordt nu in Dresden bekeken welke combinatie het minst last heeft van oververhitting.

LVT is een design product. Zowel in decor als in textuur zijn er ontelbare mogelijkheden om uit te kiezen. Ook het formaat (plank, tegel of een vrije vorm) en de afmetingen zijn inmiddels zeer variabel.  Nieuw zijn de producten van slechts 4 of mm dik voor zwevend verleggen met een klikprofiel. Het meest populair blijven de grote, brede vloerdelen met houtdecoren. geen verrassingen wat dat betreft.