MMFA onderzoekt het temperatuurgedrag van LVT

07-10-2016
MMFA onderzoekt het temperatuurgedrag van LVT

MMFA onderzoekt het temperatuurgedrag van LVT


BIELEFELD- De Multilayer Modular Flooring Association (MMFA), de producenten club van LVT, heeft in samenwerking met het Hout Technologie Instituut uit Dresden onderzoek gedaan naar hoe LVT zich gedraagt bij verschillende temperaturen.

De toplaag van de meeste LVT kwaliteiten bestaat uit thermoplastics, net als een groot deel van het kernmateriaal. Het woord thermoplastic geeft het al aan: onder de invloed van temperatuurwisselingen kan dit materiaal van vorm veranderen, wat door de legger kan worden opgevangen door ruimte te laten voor dit uitzetten en krimpen. Maar hoe ontstaat dit uitzetten en krimpen nu precies en hoe groot zijn de verschillen in de afmetingen van het vloerdeel? Vloerverwarming heeft volgens de MMFA heeft hier geen invloed op, dit in tegenstelling tot zonnestralen door een groot raam op het zuiden. De temperatuur op de vloer kan zomaar oplopen tot hoger dan het asfalt tijdens de Formule 1 race in Abu Dhabi of Maleisië. 

De vereniging en het instituut besloten om drie typen LVT in zes verschillende laboratoria te testen: 5 mm dik met glasfiber versterking in de vinyl kern, 4 mm dik met een vinylkern zonder glasfiber elementen en 4,5 mm dik met een thermoplastic kern zonder vinyl. De delen waren 160 x 160 mm. Er werd getest op 60 graden Celsius en op 80 graden gedurende 6 x 72 uur. Iedere cyclus van 72 uur bestond uit een volgorde van minstens 24 uur bij 23 graden en een relatieve luchtvochtigheid van 50 procent. zes uur op een stalen plaat bij 60 of 80 graden, 18 uur bij 23 graden en 50 procent RLV op dezelfde stalen plaat, weer zes uur op 60 of 80 graden, tot slot weer 18 uur bij 23 graden en 50 procent RLV. Tussendoor werden de lengte en de breedte van het testmonster vijf keer opgemeten per cyclus met een nauwkeurigheid van 0.01 mm.

 

Wat leverde dit op? Dat het type LVT zonder glasfiber de meeste verschillen in uitzetting en krimp vertoonde, zij het in zeer kleine hoeveelheden. Anderhalf promille bij 80 graden was het grootste verschil dat werd waargenomen voor dit type LVT. Een uiterst klein verschil dat volgens de MMFA nauwelijks invloed kan hebben op de vloer bij normaal dagelijks gebruik. Evengoed wil de club een nieuwe norm opstellen die dit kleine verschil uitsluit. Ieder nadelig gevolg voor de klikverbinding van een dergelijk type zwevend gelegd LVT is al te veel, zo stelt men in Bielefeld. Met de testresultaten op zak zal het opstellen van een dergelijke hoge kwaliteitsnorm een stuk eenvoudiger worden, zo verwachten de onderzoekers. Op de foto een temperatuurmeting van LVT (niet tijdens dit onderzoek).