ZWAAG- Het Nederlandse MOSO International is gevraagd als gastspreker tijdens diverse evenementen op de klimaattop in Parijs.
De Europese marktleider in bamboe producten moet politici overtuigen van de bruikbaarheid van bamboe als een natuurlijke hulpbron in de strijd tegen de klimaatverandering. In haar pleidooi wordt MOSO ondersteund door de lancering van een nieuw rapport (http://www.moso.eu/nl/node/367) waarin het effectief vervangen van traditionele bouwmaterialen door bamboe wetenschappelijk wordt, zo stelt men in Zwaag.
Het doel van de internationale klimaattop is om alle deelnemende landen een bindende overeenkomst te laten tekenen om de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden. MOSO International neemt hiervoor actief deel aan de verschillende deelsessies samen met het Internationale Netwerk voor Bamboe en Rotan (INBAR). Tijdens de verschillende sessies worden wereldleiders gewezen op de mogelijkheden van bamboe als antwoord op ontbossing en klimaatverandering. Met het uiteindelijke doel om de toepassing van bamboe opgenomen te krijgen in internationale klimaatwetgeving.
In samenwerking met INBAR en de Technische Universiteit Delft lanceert MOSO een nieuwe studie over de Life Cycle Assessment (LCA) van industriële bamboe producten (zoals: vloeren, panelen en balken). Deze producten hebben zelfs na de productie in China en verzending naar Europa nog een negatieve CO2-uitstoot. Pablo van der Lugt, schrijver van het rapport en hoofd duurzaamheid & innovatie bij MOSO: ‘De bevindingen uit het rapport tonen aan dat CO2-uitstoot van bamboe producten negatief is. Dit komt door de aanzienlijke (her-)bebossingprojecten met bamboe in China waardoor extra CO2 wordt gebonden. Tegelijkertijd wordt door het gebruik van bamboe als energiebron door nuttige verbranding in de afvalfase het gebruik van fossiele brandstoffen fors verminderd.’
Het rapport is gebaseerd op het – geoptimaliseerde - productieproces van MOSO, maar biedt andere (bamboe)producenten een helder kader om de milieueffecten van de eigen producten te reduceren. Rene Zaal, CEO van MOSO: ‘Voor ons is de LCA- methodiek een uitstekende manier om ons productieproces te blijven verbeteren en de impact op het milieu structureel te verminderen. Het onderzoek toont de belangrijke rol die bamboe kan spelen bij herbebossing van uitgeputte gronden en als vervanger van minder duurzame (bouw)materialen als tropisch hardhout, kunststof en metaal. Onze volgende stap om onze ecologische voetafdruk verder te verminderen is de ontwikkeling van een hoogwaardig biobased lijm om onze bamboe strips te lamineren.’
Hans Friederich, directeur-generaal van het Internationale Netwerk voor Bamboe en Rotan (INBAR): "Als de bamboe industrie zich tot volle wasdom wilt ontplooien – met name in ontwikkelingslanden waar de reuzenbamboe groeit – zal deze jonge industrie op een transparante wijze zijn milieu-impact moeten kunnen aantonen. Dit soort LCA studies biedt het bewijs waar overheden, consumenten en instanties in toenemende mate om vragen."