WIELSBEKE (B)- Vinylvloeren worden vaak geassocieerd met een plastic look en vaak werden ze beschouwd als zeer gevoelig voor slijtage. UNILIN pakt dit aan met nieuwe embossing methoden en de cut in register-techniek.
Als pionier op het gebied van laminaatvloeren is UNILIN expert op het gebied van natuurlijke structuren en hoe deze op vloeren toegepast kunnen worden. Nu is het tijd om deze kennis ook over te brengen naar de LVT-sector, zo meent de fabrikant.
UNILIN investeerde onlangs 5 miljoen euro in een nieuwe, ultramoderne embossingmachine in haar Belgische fabriek in Wielsbeke. De machine geeft, zo stelt men bij de fabrikant, "de LVT-producten de subtiele structuur die de natuur perfect imiteert". Essentieel hierbij is het langere contact tussen de embossingmal en de planken. Dankzij dit kenmerk kunnen complexe en gesofisticeerde texturen op gecontroleerde wijze worden aangebracht op de nieuwe LVT-collectie, aldus UNILIN.
"Deze nieuwe productiemethode en revolutionaire structuurtypes werden ontwikkeld om een zo realistisch mogelijke vloer te maken," verklaart O&O-directeur Laurent Meersseman. "Bovendien zoekt UNILIN altijd naar de structuur die het beste bij het specifieke karakter van de plank past. Elke plank is uniek: zowel het decor als de structuur van de plank is altijd anders. En dat maakt de luxevinylvloeren van UNILIN zo aantrekkelijk." Om het effect van een echte houten vloer te verkrijgen, gebruikt UNILIN een vormgevingstechniek die plankeneffect genoemd wordt. Hierbij worden subtiele nuances, grote contrasten en variaties toegevoegd tussen de individuele planken.
Meersseman: "Het plankeneffect kunnen we alleen verkrijgen met behulp van een zeer nauwkeurige snijtechniek die we cut in register noemen. Elke afzonderlijke plank wordt met millimeterprecisie op exact de juiste plaats uit de platen geslagen." UNILIN is momenteel naar eigen zeggen de sectorleider en gebruikt deze aanpak om de natuurlijke look van haar LVT-vloeren nog beter te accentueren. "In de industrie wordt standaard gewerkt met doorlopende dessins. Hierbij kunnen de planken eender waar worden uitgeslagen zonder dat een kleurverschil te zien is. Het plankeneffect kan hier onmogelijk worden verkregen waardoor de vloer er gewoon en onnatuurlijk uitziet", aldus Meersseman.
Bovenop deze technologieën heeft UNILIN ook de vierkleuren druktechniek verbeterd om nog meer kleuren en contrast te krijgen. "Dit, in combinatie met een extra matte en zachte afwerking, en de unieke v-groeftechnologie, waarvoor een patent is aangevraagd, zorgt voor de ongeëvenaarde naturel bij de LVT-vloeren van UNILIN," besluit Meersseman.
Met deze technieken heeft UNILIN niet minder dan 24 perfect natuurlijk uitziende plankendecors ontwikkeld voor de gloednieuwe, trendsettende Quick-Step Pulse-collectie. De planken werden ook langer en breder gemaakt in navolging van de huidige vloertrends. Pergo, het projectontwikkelingsmerk van UNILIN, krijgt ook 16 nieuwe plankdecors, met een extra focus op verbeterde prestaties.
De nieuwe Quick-Step Pulse & Pergo vinyl collecties zullen op Domotex te zien zijn in hal 6, stand nr. F44.