Nieuwe laminaat trends volgens de EPLF

21-01-2016
Nieuwe laminaat trends volgens de EPLF

Nieuwe laminaat trends volgens de EPLF

BIELEFELD-  Urban Living, wonen in lofts of oude fabrieken. Het Wilde Wonen. In Nederland zijn we er al een beetje klaar mee, de hipsters verhuizen met hun bakfiets massaal naar de vinex wijk, maar de Europese laminaat fabrikanten zitter er nog volop in.

Vandaar alle oppervlakken in metaal, beton of (bak)steen die we tegenkomen op zowel de Heimtextil (bij behang en bedtextiel) als op de Domotex (bij zowat alle vloertypen). De EPLF, de Europese federatie van laminaat fabrikanten, kondigt vol trots de decoren van haar leden aan die passen in voormalige fabriekshallen en hergebruikte kantoorpanden. Zij zien zichzelf daarin als trendsetter.

Zij zien een mix van oud en nieuw, rustiek en Mediterraan of juist koel Scandinavisch. Voorwaarde is dat de uitstraling natuurlijk en ongekunsteld is, op zichzelf ironisch voor een product dat kunstmatig wordt gefabriceerd. Vloerdelen mogen zo lang en zo breed mogelijk (een overbekend gegeven in ons land) en volgens de federatie zijn zowel het landhuisdeel als de tweestrip gewild. Dat geldt ook voor een combinatie van beide uitvoeringen, in verschillende kleuren en houtdecoren. Dit levert inderdaad visueel prikkelende en afwisselende vloeren op.

Naast de eeuwige smaakmaker eiken zijn er ook andere houtsoorten die gevraagd worden als decor voor laminaat: beuken, walnoot, grenen, oIm en essen. Dit is met name een buitenlands fenomenn, in ons land is het toch eiken dat de klok slaat. Wat kleuren betreft zijn het wit, creme, lichtbeige en greige die de toon zetten, aldus de EPLF. Warmgrijs is binnen dit palet een nieuwkomer. Donkere tinten zijn ook in opkomst, met name is er een verschuiving van grijsbruin naar roodbruin (terracotta) merkbaar.

Na de zeer rustieke, opvallend gestructureerde oppervlakken van de laatste jaren met scheuren en grote noesten is er nu een beweging richting rustige decoren merkbaar. Fijngezaagd en andere vintage afwerkingen zijn er uiteraard nog wel, maar de nadruk ligt duidelijk op een meer gelijkmatige, natuurlijke optiek.  De laatste ontwikkelingen in digitaaldruk op decorpapier hebben hier zeker aan bijgedragen. Deze techniek maakt het ook mogelijk details uit te vergroten, kleuren en houttekeningen te combineren en een metaalachtige glans in het decor te verwerken. Dit laatste sluit weer aan op dat industriële wonen wat de federatie ziet. Feit is dat metaalelementen zeker een rol spelen in de woontrends van Heimtextil en ook op Domotex zagen we (uiteraard) Italiaans parket dat hout en metaal in barokke krullen combineerde.

Laminaat in de badkamer, in de keuken, bij projecten, het is allemaal mogelijk volgens de EPLF. Geluiddemping, antistatische oppervlakken, vloeren die antibacterieel zijn behandeld, antislip, het is allemaal leverbaar. Maar architecten blijven moeite houden met laminaat, hoezeer de industrie ook probeert om hen te porren voor dit product. Impregnering van de toplaag beschermt tegen vocht, klikverbindingen zijn waterafstotend, maar een laminaatvloer zal men desondanks niet snel tegenkomen in een high end sauna of een hotelkeuken. Hoe graag de leden van de EPLF het ook zouden willen zien. Laminaat blijft een zeer populaire keuze voor heel veel consumenten, vanwege het relatieve leg- en onderhoudgemak, de grote keuze uit decoren en oppervlakken en de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Op de foto Wineo in de badkamer.

Ik denk dat de leden van de EPLF daar al zeer tevreden mee zou moeten kunnen zijn en zich beter kunnen richten op de 'strijd' met LVT.