Nieuwe trends en nieuwe leden voor de MMFA

21-01-2016
Nieuwe trends en nieuwe leden voor de MMFA

Nieuwe trends en nieuwe leden voor de MMFA

BIELEFELD- De Europese fabrikanten vereniging van LVT, de MMFA, heeft tijdens Domtex vergaderd en daarbij een aantal nieuwe leden toegevoegd aan de club. Ook werd er ingegaan op eigen tests en trends in LVT.

Volker Kettler, MMFA Technische Voorzitter: “De MMFA wil een constructieve rol spelen bij de toekomstige ontwikkeling van meerlaags producten. Na een proefperiode in 2013 en 2014 begonnen we onze eigen research and development projecten in 2015 waar we veel inzicht van verwachten.” In de zomer van 2015 startte de MMFA een serie tests in samenwerking met het IHD Wood Technology Institute uit Dresden. Hierbij gaat het om het ontwikkelen van nieuwe parameters voor het testen van de kracht van klikverbindingen en temperatuurgevoeligheid van LVT vloerdelen. Een meettechniek for dimensionele stabiliteit en het testen van naden van MMFA Class 2 producten staat ook nog op de agenda. Daarnaast is er nog veel werk te doen voor ISO en CEN certificaties. Volgens de heer Kettler is het: “Voortzetten van de ontwikkeling van  internationale product standaarden een voorwaarde voor veilige LVT vloeren van hoge kwaliteit, voor nu en in de toekomst, voor alle markten.”

De Scandinavische stijl met lichte tinten en heldere lijnen maar ook de mix van country en urban, met als resultaat Shabby Chic (wij zouden zeggen: vintage) zijn nog altijd beeldbepalend. Dankzij digitale print technieken kunnen fabrikanten flexibel inspringen op de vraag naar custom designs van klanten. Voor eiken vloerdelen zijn er houtvezel effecten, open poriën, scheuren en noesten die levensecht kunnen worden geprint. Variaties in naaldhout en beuken zijn in opkomst, aldus de MMFA. Dit geldt ook voor natuurgetrouwe nabootsingen van ahorn, acacia, hickory, lariks and ceder in warm wit, grijs en beige tinten. Walnoot is een voorbeeld van een warme, donkere tint die het goed doet. Naast vloerdelen in plank formaat worden ook de tegelformaten steeds populairder.

Nieuwe leden van de MMFA zijn Aspecta BV (Oud Gastel/Nederland), Novalis Global Flooring GmbH (Bonn) en ter Hürne GmbH & Co. KG (Südlohn) als gewoon lid en print specialist Toppan Cosmo Europe GmbH (Düsseldorf) als buitengewoon lid. Hiermee komt het ledental op 18 vloeren fabrikanten als gewone leden, 18 toeleveranciers als buitengewone leden en twee onderzoek instituten als ondersteunende leden. Op de foto een LVT vloer van Haro.  www.mmfa.eu