Over nut en noodzaak van primeren

29-10-2012
Over nut en noodzaak van primeren

Over nut en noodzaak van primeren


UTRECHT - Lex de Jongh en Harald Langenhof van Unipro (www.unipro.nl) vragen aandacht voor het nut en de noodzaak van primeren. “Als je gaat egaliseren zonder vooraf te primeren, vloeit je egaline minder goed. Dit komt omdat het vocht uit de egaline in de ondergrond trekt. Je egalisatie slaat dan neer. Een tweede valkuil is stof. Hoe goed je ook stofzuigt, je krijgt nooit alle stof weg. Hierdoor hecht je egaline minder goed en loop je het risico van onthechting”, legt Lex uit.

Om dit te bewijzen, giet Harald een beetje egaline op een stuk spaanplaat dat aan de linkerkant niet en aan de rechterkant wel met primer is voorgestreken. “Je ziet dat de egalisatie daar beter vloeit. Hierdoor krijg je een gladdere en dunnere laag, waardoor je minder hoeft te rakelen en prikrolleren. Doordat de egaline beter vloeit, krijg je bovendien geen slagen die kunnen doortekenen in bijvoorbeeld een pvc-vloerbedekking.” “Omdat alle stof wordt gebonden, krijg je ook een betere hechting”, vult Lex aan. “Vergelijk het maar met het lakken van parket. Daar gebruik je voor het beste resultaat toch ook eerst een grondlak?”

Op deze foto’s kun je duidelijk zien dat de egaline op het met primer voorbehandelde stuk spaanplaat (rechts) veel beter uitvloeit. Deze foto’s zijn 2 oktober gemaakt bij Forinn Utrecht tijdens de Wolff Truck on Tour.

Over nut en noodzaak van primeren