Parket Ambachtsdagen: sfeervol en informatief

Parket Ambachtsdagen: sfeervol en informatief | Parketblad
Parket Ambachtsdagen: sfeervol en informatief | Parketblad
Parket Ambachtsdagen: sfeervol en informatief | Parketblad
Parket Ambachtsdagen: sfeervol en informatief | Parketblad


WIJK BIJ DUURSTEDE- Van tevoren had men bij de Plinten & Profielen Centrale (PPC) gehoopt op een mix van entertainment en informatie. Een dag na het afsluiten van de eerste Parket Ambachtsdagen concludeer ik dat men daar geheel in is geslaagd.

Zowel op zondag 25 als op maandag 26 september was de sfeer op het terrein rondom de PPC zeer ontspannen en informeel. Op zondag was er de familiedag, met reuzenrad, draaimolen, poppentheater en schmink voor de kinderen. Drees Klaassen wees mij er op dat de sfeer zo ontspannen was dat de kinderen overal tussendoor konden lopen zonder de zakelijke gesprekken of seminars te verstoren. Het tekende de sfeer die door mijn collega, een buitenstaander in de branche, treffend werd omschreven als een familiefeest. Dit feestelijke gevoel werd versterkt door de aanwezige ambachtslieden; van een lokale bierbrouwer tot een houtkunstenaar die zeer vaardig bleek met de kettingzaag.

De standhouders, ondergebracht in een grote tent met identieke beursstands in stijlvol zwart gestoffeerd en voorzien van uitstekende catering (dit gold overigens voor het gehele terrein en voor beide dagen), hadden vrijwel allemaal nieuwe producten bij zich om aan de bezoekers te tonen. Een uitgebreid verslag van deze noviteiten vindt u in het oktobernummer van het Parketblad, dat op 21 oktober verschijnt.

Een andere troefkaart van deze Parket Ambachtsdagen was het NK Parketleggen in een ruime, van daglicht voorziene en goed geventileerde hal naast de exposanten tent. Een recordaantal van 27 deelnemers (waaronder zes aspiranten) waren twee dagen lang intensief in de weer met het maken van een zo origineel en mooi mogelijk wedstrijdbord. Bij deze 18e editie was er een verplichte bies en band ontworpen, voor de rest stond het de deelnemers vrij om het bord naar eigen inzicht en creativiteit uit te voeren.

Op maandagmiddag vond de prijsuitreiking plaats. Walter Esch, Ruud Boom en Co Adriaanse (een van de sprekers) reikten prijzen uit aan Eric Jongmans (Walter Esch Bokaal voor verdiensten voor de parketbranche), Stefan Welp (winnaar bij de aspiranten, jurylid Ruud Boom deelde aan de andere vijf aspiranten ook een Ad van Mierlo Bokaal uit) en de uiteindelijke top 3. Jan Nieuwland en Pavel Barakaryon eindigden ex aequo op de tweede plaats, winnares van deze editie was Saar Berks. Zij won ook de creativiteitsprijs van Rigo Verffabriek voor haar fascinerende (en tijdrovende) ontwerp waarbij zij korte latten een korte tijd verhitte in zand voor een geblakerd schaduweffect. Een uitgebreide impressie van het NK Parketleggen vindt u eveneens in het komende nummer van het Parketblad. Het niveau lag ongekend hoog, ik hoop dat de vrije invulling van een deel van het bord een blijvend onderdeel is van de wedstrijd.

Samenvattend: PPC heeft zich als organisator van deze twee dagen overtroffen en heeft aangetoond dat een ontspannen, informele bijeenkomst voor bezoekers en standhouders met een hart voor parket zeer goed mogelijk is. Het is voor een bedrijf ondoenlijk om dit jaarlijks te organiseren, maar als evenement dat om het jaar plaatsvindt lijkt dit een zeer goed initiatief.