Parket en vloerverwarming | Hardnekkige misverstanden

Parket en vloerverwarming | Hardnekkige misverstanden

In de afgelopen twee jaar zijn er al heel veel consumenten, bouwers en voorschrijvers geïnformeerd over de warme en duurzame combinatie van parket en vloerverwarming. Maar we zijn er nog niet.

Parket en vloerverwarming | Hardnekkige misverstanden

Nog steeds zijn er consumenten die te horen krijgen ‘dat er geen houten vloer mogelijk is’ omdat er vloerverwarming is toegepast. Die hardnekkige misverstanden moeten de wereld uit en daar zijn wij, samen met alle deelnemende leveranciers en parketspecialisten, hard mee bezig.

Parket en vloerverwarming | Hardnekkige misverstanden

Ruim 220 aangesloten parketspecialisten

Wij zijn heel blij met het grote aantal aangesloten parketspecialisten. Dit geeft aan dat ook zij parket en vloerverwarming een belangrijk thema vinden. De aangesloten parketspecialisten worden ondersteund met (digitale) brochures. Zo is er onlangs een nieuwe brochure gemaakt met legvoorschriften en ook de opstookprotocollen zijn aangepast en uitgebreid naar een protocol voor lage temperatuurverwarming.

Parket en vloerverwarming | Hardnekkige misverstanden

Nieuw

We hebben het opmeetformulier gedigitaliseerd. Dit formulier is nu als applicatie gratis beschikbaar voor onze goud, - en zilverleden. Daarnaast is het voor alle parketspecialisten in de maanden augustus en september gratis te gebruiken met wachtwoord test.

Ook nieuw

We hebben een aantal video’s opgenomen met onze specialist Ruud Verbraak. De video’s komen binnenkort langs via de sociale media. Zet er vooral een opmerking onder of deel ze. Dat helpt voor nog meer zichtbaarheid.

TV Primeur!

Om nog beter zichtbaar te worden komt parket en vloerverwarming in september op tv, een primeur! We doen mee aan het programma Bouwen aan de Toekomst. Vorige week hebben de opnames plaatsgevonden. Door zichtbaar te zijn op tv hebben we de kans om weer veel consumenten te bereiken en te informeren over de bewezen warme combinatie van een houten vloer op vloerverwarming. De uitzending is op 10 en 16 september. Vergeet niet te kijken - en informeer vooral ook je klanten. Misschien kan je dit als item opnemen in je nieuwsbrief of sociale media. 

Nieuwe partners

Naast de 25 deelnemende fabrikanten (https://parketenvloerverwarming.nl/over-ons) hebben we inmiddels ook 10 partners. Dit zijn over het algemeen vloerverwarmingleveranciers die het belangrijk vinden om de juiste en meest duurzame informatie te verschaffen aan hun klanten, de installateurs. Via deze link zie je welke partners zich hebben aangesloten: https://parketenvloerverwarming.nl/partners

Ben jij parketspecialist en wil je ook lid worden van deze actieve club? Neem contact op met je leverancier of mail naar [email protected]


De Eco2floor

Steeds vaker worden we geconfronteerd met nieuwe dekvloeren. Ook voor dit soort nieuwe ontwikkelingen is de stichting promotie houten vloeren het juiste adres om informatie in te winnen. Nieuw is de Eco2floor. De basis van de Eco2floor is gemalen gegranuleerd hoogovenslak (GGBS), een zuiver restproduct uit de staalindustrie. Deze slakken werken als bindmiddel en vervangen het traditionele cement. Hierdoor is de Eco2floor een milieuvriendelijke en duurzame gietdekvloer, waarbij nagenoeg geen CO2-uitstoot plaatsvindt in het productieproces.

Een Eco2floor heeft wat andere eigenschappen en lijkt op een anhydrietvloer. Maar hoe ga je nu precies om met deze ondervloer?

Bij een Eco2floor kan bij een hogere restvochtpercentage verlijmd worden, namelijk al bij 2% in plaats van 1,8% bij andere dekvloeren en vloerverwarming.

De Eco2floor moet circa 5 cm dik gestort worden op een folie als er parket toegepast gaat worden.

Bij zwevende vloeren moeten er kantstroken worden toegepast en deze moeten ook in de houten vloer gehandhaafd worden.

De droogtijd is afhankelijk van de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Dit zal gemiddeld 1 week per 1,5 cm zijn.

De hardheid wordt snel beïnvloed door te snelle droging, waardoor een slechte verbinding kan optreden en de vloer zanderig wordt. Dus pas hiermee op.

Het vochtmeten is ook iets om op te letten. De fabrikant geeft aan dat de waardes van cement moeten worden aangehouden maar dat de vochtmeter in de anhydrietstand moet worden gezet. Het carbidmeten wordt als enige betrouwbare methode geadviseerd. Houd er wel rekening mee dat niet 10 maar 20 minuten gewacht moet worden met het aflezen van de vochtwaarde.

De vloer moet geschuurd worden maar niet grover dan met korrel 40. Daarna de vloer altijd voorstrijken met een diep impregnerende primer. MS, PU of epoxy. Een gewone dispersieprimer is niet toereikend. Als er veel scheuren zijn ontstaan dan deze altijd repareren.

En hoe herken je een Eco2floor als dit niet bekend is gemaakt?

De vloer lijkt op anhydriet maar is veel grijzer. Er kan veel zand op liggen en er zal scheurvorming te zien zijn.