Parket Vandenberghe wint Houten Kop 2013

Parket Vandenberghe wint Houten Kop 2013 | Parketblad
Parket Vandenberghe wint Houten Kop 2013 | Parketblad


ANTWERPEN – Johan Vandenberghe heeft onlangs de Houten Kop 2013 gewonnen. Met unanimiteit van stemmen riep de jury deze parketplaatser uit tot de grote winnaar. Dit vanwege het prachtige pieds-de-pouleparket, dat hij plaatste in de woning van interieurarchitect Frederik Cardon te Menen.

 

“Tot voor 2013 was pieds-de-poule enkel een motief voor stoffen en kleding. Gebruikt door grote modehuizen als Yves Saint Laurent en Chanel en gedragen door iconen als Jacqueline Kennedy-Onassis en Grace Kelly. Vanaf nu is pieds-de-poule dankzij Parket Vandenberghe ook een parketmotief”, aldus het juryrapport over de inzending van deze zelfstandige parketlegger uit het bij Roeselare gelegen Gits.Voor de liefhebbers: de donkere delen zijn gemaakt van wengé, de bleke van esdoorn. De grote stukken zijn kwartiersgezaagd, de kleinere schuine stukjes dosse. 
Het door BJ Parket uit Zele geleverde parket is 9 mm dik en gelijmd en genageld op onderparket. Johan zaagde en freesde alle stukken met gewone schrijnwerkmachines, er werd dus geen lasertechnologie gebruikt. “
Authentiek ambacht in een nieuw jasje”, vindt de jury.

 

 

29 genomineerden

De Houten Kop werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Dit gebeurde 22 november op vakbeurs Hout & Habitat in Antwerpen. De award gaat altijd naar een houtprofessional (een zelfstandige of bedrijf uit de sector) die zich het voorbije jaar liet opmerken met een innovatief product, vernieuwende techniek, originele toepassing of inspirerende houtrealisatie.

De jury onder leiding van Belgian Woodforum, het nationale Houtinformatiecentrum, moest dit jaar een keuze maken uit 29 genomineerden. “Uit alle geledingen van de houtsector, waaronder talrijke pareltjes.” Niettegenstaande de ruimere keuze en het hoge niveau van bijna alle inzendingen, kwam de jury vrij snel tot een consensus. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen uiteindelijk twee winnaars gekozen werden.

 

Rot en houtworm

Hoewel er voor 2013 dus één duidelijk winnaar is, hield de jury eraan ook een eervolle vermelding te geven aan Filip Redant en zijn firma Historische Houten Vloeren in Mechelen. Dit voor de restauratie van een 18de-eeuwse parketvloer in een beschermd gebouw te Mechelen.
 De vloer bestaat uit panelen in eik met inleg in mahonie en Oost-Indisch satijnhout, ook wel ‘citroenhout’ genoemd.

“Deze vloer van 32 vierkante meter was totaal beschadigd en aangetast door rot en houtworm, en wachtte al sinds 1930 op restauratie. Dat is nu gebeurd maar heeft mij maar liefst vier maanden gekost. Ik heb het parket uitgebroken, in mijn atelier gerestaureerd en daarna teruggeplaatst. De vloer ziet eruit als nieuw!”, vertelt Filip trots. Hij is ook de ondernemer achter Atelier Passe Partout. In Parketblad 12-2013 vind je hem in De Zaak Van op blz. 26. Nog geen abonnee? Vraag dan nu uw gratis proefnummer aan.