Parketconsumptie daalt

19-10-2022
Parketconsumptie daalt

De Europese parketconsumptie is in het eerste semester van 2022 beginnen te dalen, als gevolg van het omgevingsklimaat van onzekerheden.

Parketconsumptie daalt

De Raad van Bestuur van de European Parquet Federation, FEP, kwam begin oktober 2022 fysiek bijeen in Brussel, en besprak onder meer de parketsituatie op de Europese markten.

Over het algemeen was het begin van het jaar 2022 nog steeds positief, maar het parketverbruik begon snel te dalen in de meeste FEP-landen. De dalingen waren vooral significant in Frankrijk en Duitsland, terwijl Zweden en Zwitserland in het eerste deel van het jaar nog relatief goede omstandigheden ondervonden.

In de gegeven context, met duizelingwekkende energierekeningen en inflatie, is het vertrouwen van de consument zeer laag, wat betekent dat er minder uitgaven zijn die gericht zijn op essentiële behoeften. De landen die nog relatief goede omstandigheden doormaakten, worden nu geconfronteerd met een vertraging van de consumptie en zijn pessimistisch voor de komende maanden en het komende jaar.

Beschikbaarheid en/of betaalbaarheid van grondstof hout zijn nog steeds van cruciaal belang.

Nederland

Nederland meldt een volumedaling van het parketverbruik van 18% ten opzichte van 2021 en een inflatie van 17%. De energiekosten zijn vermenigvuldigd met 3 of 4. De situatie voor grondstoffen is stabiel. België doet het iets beter.

Zoals aangekondigd tijdens de succesvolle 66e Algemene Vergadering &46e Parketcongres gehouden op 10 juni 2022 in Hamburg, lanceert FEP zijn nieuwe logo dat het houtkarakter van parket benadrukt. Het nieuwe logo zal geleidelijk in alle FEP-communicatie verschijnen.