Parketmeesters aan boord bij RigoStep en PPC

22-08-2013
Parketmeesters aan boord bij RigoStep en PPC

Parketmeesters aan boord bij RigoStep en PPC


HEEG – Zo’n 15 Parketmeesters waren 19 augustus de hele dag de gasten van RigoStep en de Plinten & Profielen Centrale. Deze toeleveranciers namen hun klanten aan boord voor een gezellig dagje skûtsjesilen op het Friese Heegermeer. Roger Klever en zijn vrouw Patsy van Parketmeester Maastricht waren ook onder de gasten.

 

“Hoewel wij door de flinke regen onze afvaart moesten uitstellen, hebben wij een heel leuke dag gehad. Eerst zijn wij op de motor naar een eilandje gevaren, waar wij in partytenten geluncht hebben. Daarna werd het beter weer en hebben wij lekker een paar uur gezeild. Op zo’n flink groot schip is dat toch indrukwekkend. Aan het einde van de dag hebben wij lekker wat gedronken in Heeg. Echt leuk, die dorpjes in Friesland. Dat kennen wij hier in het zuiden niet!”

 

Vakmanschap vereist

RigoStep en de Plinten & Profielen Centrale sponsoren samen het wedstrijdskûtsje ‘De tiid sal t lere’ om met enige regelmaat met parketteurs te kunnen varen. ‘De tiid sal t lere’ is van oorsprong een zeilend vrachtschip. Dit type schepen werd gebruikt om vracht door heel Nederland te transporteren. Dat gebeurde in die tijd nog volledig op het zeil. “Reken maar dat voor het varen met zo’n schip flink wat vakmanschap vereist was!”, zegt Machiel van Westerhoven, directeur van UrsaPaint/RigoStep. “Dat is een mooie parallel met de vakmensen die wij met onze producten mogen bedienen.”

 

Zelf manoeuvres uitvoeren

Inmiddels is het schip omgebouwd tot een echt wedstrijdskûtsje. Al het overtollige gewicht is van boord gehaald, de mast verlengd, de zeilen aangepast. De romp is drie meter ingekort zodat het schip nu de meest optimale lengte heeft. Er is zelfs geen ‘kajuit’, waar de gasten genoeglijk in kunnen vertoeven.

“Voor de gasten aan boord betekent dit weinig luxe en hard werken. Want het schip wordt door de gasten gezeild”, aldus Machiel. “Er wordt van hen gevraagd zelf de zeilen te bedienen, te sturen en met het schip alle manoeuvres uit te voeren die tijdens de officiële skûtsjewedstrijden ook voorkomen. Met harde wind is dat afzien. En daardoor des te leuker om, na het zeilspektakel, een goede borrel te drinken en een stevige maaltijd te eten!”