Parketolie Event druk bezocht

05-11-2012
Parketolie Event druk bezocht

Parketolie Event druk bezocht


NIEUWEGEIN - De eerste avond van het Parketolie Event is bezocht door zo’n 75 parketteurs. Dit initiatief van het Gilde van Gediplomeerde Parketteurs en vakblad Mobilia vond plaats op donderdag 1 november bij ROC Midden Nederland, Bouw & Interieur College in Nieuwegein. Tien ‘Vrienden van het Gilde’ presenteerden daarbij een of meerdere van hun (hardwax)oliesystemen.

 

De tien deelnemende leveranciers waren Bona, Ciranova, Eagle Vloeren, Overmat Industries, Lecol, Renotec duo, Rubio Monocoat, Ursa Paint, Unipro en Woca. Zij konden op een groot monsterpaneel in twee sessie van een uur hun olie samen met de aanwezige parketteurs aanbrengen. “Doel van ons Parketolie Event is parketleggers en leveranciers samen te brengen, zodat zij hun kennis en praktijkervaring over vloerolie en de toepassing daarvan kunnen uitwisselen”, vertelt bestuurslid Han Dorenbos van het Gilde van Gediplomeerde Parketteurs.

Een van de bezoekers is Albert Stelma van Tropic Parket uit Geldermalsen: “Een goed idee, die test. Ik heb ervan genoten en het was zeker leerzaam. Zelf werk ik al sinds 2000 met Corcol. Daar kan ik mee lezen en schrijven maar er zijn natuurlijk ook nieuwe oliën. En het is altijd goed je blik te verbreden. Wat mij opvalt, is dat de meeste leveranciers zeggen dat hun olie zo diep mogelijk in het hout moet trekken. Rubio Monocoat daarentegen zegt dat hun olie een moleculaire binding aangaat met de houtvezels, zodat deze zich tijdens het aanbrengen direct verankert aan het bovenste laagje van het houtoppervlak. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe de verschillende vloeren er over drie maanden uitzien! Want daar gaat het om, vanavond is eigenlijk alleen maar de start.”

 

Opschepbalie kantine

Na het uitharden van de olie hebben de leerlingen van de parketopleiding de borden uit elkaar gehaald en alle delen door elkaar gemixt. Hiervan ligt nu een bonte vloer bij de opschepbalie van de kantine, een van de drukst belopen plaatsen van de school. Parketdocent en Gilde-voorzitter Jan van der Kroef: “Over drie maanden halen wij de hele vloer weer uit elkaar en zetten wij de borden weer in elkaar. Op deel twee van het Parketolie Event kunnen de leveranciers dan laten zien hoe je hun oliesystemen moet onderhouden en hoe je vlekken kunt verwijderen.”

Dit gebeurt op 14 februari op de school in Nieuwegein. Voor meer informatie: www.gildevanparketteurs.nl.