Parketverbruik aanzienlijk gedaald

Parketverbruik aanzienlijk gedaald

In navolging van de algemene daling van de bouwactiviteit is het Europese parketverbruik in de eerste helft van 2023 aanzienlijk gedaald. De Raad van Bestuur van de European Parquet Federation, FEP, kwam op 18 oktober 2023 bijeen en besprak onder meer de parketsituatie op de Europese markten. 

Parketverbruik aanzienlijk gedaald

Al met al daalden de parketmarkten in het eerste semester van 2023 in alle FEP-landen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gerapporteerde dalingen variëren van 15% tot 38%. De belangrijkste reden hiervoor is de lage activiteit in de bouwsector voor zowel nieuwbouw als renovatie. De bouwactiviteit wordt gehinderd door onzekerheden en hoge rentetarieven, die niet voldoende zijn om de inflatie te beteugelen. Zowel Europees als geïmporteerd parket worden getroffen. Aan de andere kant is er nog steeds vraag naar goedkope alternatieven voor echte houten vloeren. 

Beter parketverbruik niet verwacht

Omdat de bouwproductie naar verwachting niet snel zal aantrekken en omdat er aan het einde van het bouwproces parket komt, worden verbeteringen niet voorspeld voor ten minste eind 2024.

De parketverkoop in Nederland is in het eerste semester van 2023 met naar schatting 25-30% gedaald ten opzichte van 2022. In België zou de daling iets minder diep kunnen zitten. De situatie is niet alleen te wijten aan de concurrentie van andere vloeren, maar ook aan de stagnerende economie.