Parketvloer of pvc-vloer?

22-01-2020
Parketvloer of pvc-vloer?

Het belangrijkste verschil tussen een parketvloer en een pvc-vloer zal voor iedereen wel snel duidelijk zijn. Een parketvloer bestaat uit hout, terwijl een pvc-vloer uit kunststof bestaat. Juist het materiaalsoort doet mensen besluiten om of voor een parketvloer of een pvc-vloer te gaan. Het zijn namelijk de eigenschappen van de verschillende materialen die het verschil maken.
Parketvloer of pvc-vloer?
Een parketvloer kan bestaan uit massief hout, maar ook uit half massief hout. De keuze wordt meestal gemaakt op basis van prijs. Een parketvloer van half massief hout is namelijk veel goedkoper. Daarentegen zal een massief houten vloer van veel betere kwaliteit zijn en langer meegaan.
Hoewel er in een pvc-vloer geen hout is verwerkt, kan de vloer er wel zeer natuurgetrouw als een houten vloer uitzien. Bij een goede kwaliteit pvc-vloer is zelfs de nerfstructuur van hout in het pvc verwerkt.
Zowel een parketvloer als een pvc-vloer kan duur zijn. Let daarom altijd goed op hoe de vloer verzekerd is. Omdat deze vloeren meestal aan de ondergrond worden verlijmd of gespijkerd, zal de vloer onder een opstalverzekering vallen. Mocht er dan onverhoopt schade ontstaan, dan is de vloer via de opstalverzekering goed gedekt.

Verschil in onderhoud
De belangrijkste reden dat er voor een pvc-vloer wordt gekozen boven een parketvloer, is dat het onderhoud veel gemakkelijker is. Wanneer bij het morsen op een parketvloer de vlekken niet direct worden weggehaald, is er een risico dat vlekken in de vloer trekken. Ook is een parketvloer gevoelig voor krassen, slijtage en verkleuring. Het is daarom noodzakelijk om een parketvloer eens in de zoveel jaar grondig af te schuren en opnieuw te lakken of te oliën. Hiermee worden de vlekken en krassen uit de vloer gehaald en oogt de parketvloer weer als nieuw. Het onderhoud van een pvc-vloer is erg gemakkelijk. Vlekken zullen niet in de vloer trekken en enkel het dagelijkse onderhoud is voldoende. De vloer aanvegen of stofzuigen en dweilen is het enige onderhoud voor een pvc-vloer.

Verschil in montage
Een dure parketvloer moet goed gelegd worden. Als er fouten bij het leggen worden gemaakt, dan is dit altijd te zien en dit zal afbreuk doen aan de parketvloer. Het is daarom zeer aan te raden om een parketvloer te laten leggen door een specialist. Een pvc-vloer is tegenwoordig relatief gemakkelijk om zelf te leggen. Overigens niet altijd. Wanneer de pvc-vloer verlijmd moet worden, is het verstandig dit door een expert te laten doen. Maar een pvc-vloer is ook als klikvariant verkrijgbaar. Dit maakt het zelf leggen van een pvc-vloer al heel wat gemakkelijker. Een pvc-vloer vraagt overigens wel een gladde ondergrond. Wanneer dit niet het geval is, kan de vloer beschadigd raken. Besteed daarom veel tijd aan de ondervloer of laat de ondervloer door een professional goed egaliseren.