Perfecte oplossing voor anhydriet vloer in Utrecht

01-06-2017
Perfecte oplossing  voor anhydriet vloer in Utrecht

Perfecte oplossing  voor anhydriet vloer in Utrecht


RIJSWIJK - Stopgap 1100 Gypsum egaliseer middel van F. Ball is gebruikt bij het voorbereiden van de calciumsulfaat (anhydriet) ondervloer in een woonhuis in Utrecht, voorafgaande aan het leggen van de vinyl vloerbedekking.

Ook de acrylaat primer Stopgap P121 en de druk gevoelige vloerlijm Styccobond F46 kwamen bij de herstoffering en het bevestigen van de Luxury Vinyl Tiles (LVT tegels) aan bod. Stoffeerders van Van Oort Woningstoffering in De Meern in Utrecht waren gevraagd 42m2 LVT te leggen in de woonkamer, keuken en gang van een nieuwbouwhuis met een ondervloer van anhydriet.

Voordat vloerbedekkingen gelegd worden dienen ondervloeren goed te worden voorbereid zodat ze in goede staat verkeren, glad zijn, droog zijn (<75%RH) en vrij zijn van stof- en vuildeeltjes die de hechting kunnen beïnvloeden. Daarom werd allereerst begonnen met een vochtmeting, waarna de ondervloer voldoende droog bevonden werd om door te gaan met de installatie. Van de anhydriet werd daarna bovendien de toplaag verwijderd en het achtergebleven stof en vuil weggehaald.

Cementgebonden egalines kunnen op anhydriet vloeren een schadelijke chemische reactie veroorzaken. Om het ontstaan van zo’n reactie te voorkomen adviseert F. Ball het gebruik van een gespecialiseerd calciumsulfaatgebonden egaliseermiddel: Stopgap1100 Gypsum. Stopgap 1100 Gypsum is een zelf-uitvloeiende egaline die specifiek is ontwikkeld voor gebruik op in goede staat verkerende anhydriet vloeren voorafgaande aan het leggen van nieuwe vloerbedekkingen. Het is ook geschikt op diverse andere typen ondervloer zoals een Stopgap vochtscherm, zand/cement dekvloer, beton, asfalt, granito, terrazzo, epoxy- en polyurethaan hars, keramische- en natuursteen tegels.

Om de ondervloer verder voor te bereiden, vóór het aanbrengen van de egaline, werd de vloer in het woonhuis in Utrecht eerst met twee lagen Stopgap P121 geprimerd. Stopgap P121 is een acrylaat primer die de toepassingseigenschappen van Stopgap 1100 Gypsum en andere geschikte egalines bevordert. Het is zodanig geformuleerd dat het in de anhydriet ondervloer doordringt voordat egalisatie Stopgap 1100 wordt aangebracht. Hiermee vermindert men het te snel drogen van de egaline en het ontstaan van luchtgaatjes, en wordt tegelijkertijd een betere hechting bereikt, aldus de Britse fabrikant.

Voor droge en goed voorbereide calciumsulfaat dekvloeren dienen twee lagen Stopgap P121 primer te worden aangebracht; de eerste laag 1:1 verdund met water en, wanneer de deze droog is, de tweede laag onverdund. Na het volledig laten drogen van de primer bracht Van Oort Woningstoffering egalisatie Stopgap 1100 Gypsum op de ondervloer aan. Vervolgens gebruikten de stoffeerders Styccobond F46, oplosmiddelvrije drukgevoelige vinyl lijm, voor het bevestigen van de LVT tegels.

John van Oort, van Van Oort Woningstoffering: “De technische adviseur van F. Ball adviseerde ons precies hoe we de ondervloer in dit woonhuis moesten voorbereiden met de primer en egaline voor anhydrietvloeren. Hiermee bereikten we een mooi en glad afgewerkt resultaat. Anhydriet is een veelvoorkomend type ondervloer in nieuwbouw. Daarom zullen we Stopgap P121 en Stopgap 1100 Gypsum in de toekomst zeker weer gebruiken.”