Prachtvloer: Meyerinck patroon in kambala

07-10-2019
Prachtvloer: Meyerinck patroon in kambala

Het leggen, renoveren en restaureren van ambachtelijk parket is al ruim honderd jaar een specialiteit van Vloerenhuis Amsterdam. Parketteurs van de vloerenspecialist mochten onlangs bij een klant in hartje Amsterdam een Meyerinck patroon leggen in kambala. Voor de randafwerking is gekozen voor een wengé bies, kambala band, bies en om en om carreauxjes en staanders van kambala.
Prachtvloer: Meyerinck patroon in kambala
Vloerenhuis Amsterdam behoort tot het selecte gezelschap specialisten dat jaarlijks een behoorlijk aantal ambachtelijke patroonvloeren legt in interieurs. “Indien mensen budget wensen vrij te maken voor dit soort vloeren, komen ze vaak bij ons uit,” vertelt Dave van Maanen, medewerker Verkoop bij Vloerenhuis Amsterdam. “Zo zijn we nu bezig met het namaken van vloeren zoals die in de jaren dertig van de vorige eeuw werden gelegd. Een kostbare aangelegenheid, maar wel passend voor woningen in Amsterdam.”

Ook de vloer met Meyerinck patroon in kambala was niet bepaald goedkoop te noemen. Er hing een prijskaartje aan van ruim 200 euro per vierkante meter. In totaal is 92 vierkante meter gelegd in de huiskamer, keuken en hal van de klant in de woning in hartje Amsterdam. Een exclusieve vloer dus, bestemd voor een uitgesproken interieur. “De klant was op zoek naar de vloer van haar leven, vertelde ze toen ze bij ons binnenstapte,” aldus Van Maanen. “Die trof ze vervolgens aan in onze showroom. Het Meyerinck patroon in kambala bleek helemaal haar ding te zijn.”

De kambala parketvloer is gelegd in het Meyerick paneel. Dit heeft veel van weg van een Versailles vloer maar dan met een ster in het midden. De paneelvloer is 46x46cm en is rondom afgewerkt met een bies, band, bies en staande rand, afgewisseld met carreauxjes om en om. De levendige en chique kambala paneelvloer is in tapis gelegd. Dit betekent dat er sprake is van plankje voor plankje verlijmen, spijkeren, schuren, voegen en oliën.

Volgens Van Maanen is kambala nog een relatief goedkopere tropische houtsoort. Hierdoor is het Meyerinck patroon nog enigszins betaalbaar gebleven. Kambala hout wordt ook wel iroko genoemd en is afkomstig uit het westen van Afrika. Wanneer het kambala hout net gezaagd is, heeft het een botergele tot bruingele kleur en bevat het soms donkerbruine vlammen. Een typische eigenschap voor deze houtsoort is dat deze steeds donkerder wordt. Kambala hout lijkt een beetje op teakhout. Men noemt het daarom ook weleens iroko teak of kambala teak.
“In het begin oogt de kambala vloer schitterend, maar na een paar maanden wordt deze wat doffer,” vertelt de verkoper. “Vandaar dat de vloer veel onderhoud nodig heeft. In de beginfase hebben we de vloer opgebouwd met de tweecomponenten lak van Royal (Rigo Step), daarbovenop hebben we vervolgens een 2k project -gebruikt. Hierdoor blijft het hout zeer levendig en krijgt de vloer een mooie volle uitstraling.” Uitdagend was de klus zonder meer. Door het delen van het project op de website en social media hebben reeds verschillende andere geïnteresseerden zich gemeld bij Vloerenhuis Amsterdam. “Ik heb de vloer zelfs aan mijn eigen buren verkocht,” glimlacht Van Maanen.

Het leggen van de vloer bij de klant in het centrum van Amsterdam heeft wel enkele weken in beslag genomen. Van Maanen: “Het uitzetten van het patroon vergt een enorme precisie en nauwkeurigheid. Je bent al minimaal een dag bezig met passen en meten, voordat je daadwerkelijk met het leggen kunt beginnen. Daarnaast hebben we rekening moeten houden met speciale wensen van de aannemer. Maar al met al beschouwen onze parketteurs dit soort projecten als het allerleukste om uit te voeren.”

Prachtvloer: Meyerinck patroon in kambala
Prachtvloer: Meyerinck patroon in kambala
Prachtvloer: Meyerinck patroon in kambala
Prachtvloer: Meyerinck patroon in kambala