Prachtvloer: tel de patronen

10-12-2019
Prachtvloer: tel de patronen

Bij een particulier op Katendrecht, Rotterdam, legde Robert Haspers in opdracht van de Meiden van Ambacht eerder dit jaar wat je met recht een prachtvloer kunt noemen. “Je komt behoorlijk wat patronen tegen: blokken, een ster, ‘trappen’ en nog meer. In het kubuspatroon zie je ook een echt 3D-effect. Ja, dit was een mooi project voor een houtman pur sang als ik.”
Prachtvloer: tel de patronen
Kom bij Robert niet aan met pvc. “Ik noem dat het nieuwe asbest. Pas nog kreeg ik de vraag of ik ergens een paar honderd meter pvc visgraat wilde leggen. Dat doe ik dus niet, geen haar op mijn hoofd die eraan denkt.” Haspers kwam via familie al jong in het parketvak terecht. “Als dertienjarig jongetje ging ik met mijn leermeester, tevens peetvader mee. Op zestienjarige leeftijd kwam ik vaste in dienst, mijn opleiding heb ik gekregen aan het Gildevaart in Nieuwegein.” Parket plaatsen deed hij totdat hij dertig was, daarna zette hij twee winkels in partijhandel op. “Op een gegeven moment ging het kriebelen: ik wilde de vloer weer op. Terug naar de vrijheid en mooie dingen maken.”

Sinds 2017 heeft hij zijn eigen bedrijf, Parket Life. Robert is een van de vaste freelance leggers bij de Meiden van Ambacht in Maassluis. “Daarnaast doe ik heel veel eigen werk, van kleinere particuliere klussen tot grote projecten voor bedrijven, het laatste regelmatig met collega-parketteurs. Ik leg vooral tapis, dat vind ik ook het leukst om te doen, het ambachtelijke werk. Tussendoor leg ik af en toe een laminaatje, maar mijn hart ligt bij de meer traditionele vloeren.”

Het Rotterdamse Katendrecht was een licht verpauperde buurt en is helemaal in opkomst, met veel nieuwbouw en renovatie. “Deze vloer ligt in een mooie loft, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de Kop van Zuid met hotel New York en andere landmarks. De Meiden van Ambacht heeft het ontwerp samen met Lieverdink bedacht, helemaal volgens wens van de klant. Het ging om een vloer van 80 m2 die ik in een week, in mijn eentje, heb moeten leggen. Dat was flink aanpoten, met werkdagen van 12 uur.”

“De basis was een anhydrietvloer met vloerverwarming, voorgestreken, daarop een mozaïek ondervloer en dan zagen totdat ik een ons woog, want ze wilden beslist geen band. Als tapisman vind ik dit laatste eigenlijk niet kunnen, maar van de klant moest het zo en die is koning. Het is een eiken vloer, verouderd, gerookt, geborsteld en zwart ingewassen. De uitdaging was dat ik strak moest aansluiten op een kookeiland en ook rekening moest houden met pilaren. Plinten wilden ze ook niet, dus ook dat was nog even puzzelen. Iedereen is uiteindelijk blij met het resultaat, het is een fantastische vloer geworden,” aldus Robert.

Prachtvloer: tel de patronen
Prachtvloer: tel de patronen
Prachtvloer: tel de patronen
Prachtvloer: tel de patronen
Prachtvloer: tel de patronen