Retailers steeds kieskeuriger

16-04-2019
Retailers steeds kieskeuriger

Retailers steeds kieskeuriger
In 2018 is er ruim honderdduizend vierkante meter winkelruimte minder opgenomen dan in 2017, meldt de Rabobank in het Rabo Vastgoedbericht 2019. Het aantal winkels nam de afgelopen vijf jaar met 5,7% af. De bank baseert deze informatie op onafhankelijk technologiebedrijf Calcasa.

Desondanks leidde deze daling niet tot meer leegstand. Deze nam zelfs af van 7% in 2017 naar 6,7% in 2018. Dit laatste komt volgens de bank doordat steeds meer leegstaande winkelpanden worden ingevuld met horeca en leisure. Het aantal horecagelegenheden en vestigingen in de vrijetijdsbranche nam de afgelopen vijf jaar namelijk juist sterk toe. Het aantal horecagelegenheden steeg de afgelopen vijf jaar met 6,6%. Het aantal vestigingen in de vrijetijdsbranche steeg de afgelopen vijf jaar zelfs met ruim 20%.

De afname in het aantal winkels wordt volgens de Rabobank veroorzaakt doordat retailers terughoudender worden in het investeren in nieuwe vestigingen. Fysieke winkels zijn op dit moment immers kwetsbaar en retailers realiseren zich dat het niet meer nodig is om overal in Nederland vertegenwoordigd te zijn.