Ruim 15.000 handtekeningen tegen btw-verhoging bouw

09-06-2015
Ruim 15.000 handtekeningen tegen btw-verhoging bouw

Ruim 15.000 handtekeningen tegen btw-verhoging bouw

DEN HAAG- In vijf weken tijd hebben 15.641 mensen de petitie ondertekend tegen verhoging van de btw in de bouw. Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw overhandigde de handtekeningen zaterdag 6 juni aan SP-Kamerlid Arnold Merkies. "Net nu het weer een beetje beter gaat in de bouw, dreigt het kabinet dat in de kiem te smoren door  de btw  op arbeid  per 1 juli te verhogen van 6% naar 21%. De handtekeningen kunnen u helpen om in de Tweede Kamer voldoende steun te krijgen om dit tegen te houden",  zei Verhoef bij de overhandiging.

Het verzet tegen de btw-verhoging leeft breed, volgens Zelfstandigen Bouw. Niet alleen in de bouwwereld, ook daarbuiten. Maar liefst 47 procent van de ondertekenaars werkt niet in de bouw. Dat verbaast Verhoef niet. "De verhoging van de btw raakt ook de consument. Als het kabinet dit doorzet, is de consument na 1 juli een stuk meer geld kwijt voor het noodzakelijke onderhoud aan zijn huis." Het lage btw-tarief geldt sinds 2013 en was bedoeld als stimulans voor de bouw. Ook in  politiek Den Haag is veel steun voor een verlenging van deze  regeling.  De hele oppositie stemde in april voor een motie van  SP en CDA om de btw op arbeidskosten in de bouw  op 6% te houden. Alleen de regeringspartijen PvdA en VVD stemden tegen. Dinsdag  stemt de Tweede Kamer  over een motie van gelijke strekking. Dit keer ingediend door 50PLUS.

Verhoef  hoopt dat PvdA en VVD intussen wijzer zijn geworden en de motie nu ook steunen. "Verhoging van de btw is slecht voor de bouw, slecht voor de economie en slecht voor de schatkist. Bovendien valt het niet te rijmen met  de wens die in de hele Kamer leeft om bij de komende belastinghervorming de lasten op arbeid te verlagen."