SIBIU/HERMANNSTADT (RO) – De vier Nederlandse parketteurs die onlangs tien dagen in Roemenië zijn geweest om te helpen een school te renoveren, zijn dik tevreden over hun werk. “Wij hebben meer dan 400 vierkante meter parket gerestaureerd in het George Lazar College. Samen met Roemeense, Ierse en Duitse parketteurs”, vertelt Joey Leenders van Michels Parketvloeren uit Wijchen.
“Dat ging echt heel anders als bij ons. Ik heb gemerkt dat wij in Nederland veel hogere eisen aan onze parketvloeren stellen. Zo schuren ze daar maximaal tot korrel 80, dan ga je bij het oliën echt nog schuursporen zien. Zij doen eerst het grove werk in korrel 40 met de Hummel en werken daarna verder met de Lägler Trio. Daarmee gaan ze wel drie, vier keer over de vloer. Wij gebruiken zo’n Trio alleen voor de laatste schuurgang. Hun manier van werken kost dus ook nog eens meer tijd dan die van ons.”
Joey werd vergezeld door Mari Habraken, Jan van der Kroef en Gérard Piket. Behalve het renovatieproject in de school stond ook leren van elkaar centraal. Zo gaf Jan van der Kroef een workshop over de typische Nederlandse manier van tapis vernagelen, de Ier Owen James over het renoveren van heel oude parketvloeren en Germann Kirschbaum over de Duitse parketopleiding.
Daarnaast stonden er allerlei leuke uitjes op het programma en ervoeren de Nederlanders dat er in Europa nog echte armoede is. Het viertal werd gesponsord met kleding van de Plinten & Profielen Centrale en Tover. Ook Carhartt, Fento en Peitsman droegen hun steentje bij.
Roemeense primeur
Het sociale project van meer dan 400 vierkante meter in het George Lazar College te Sibiu/Hermannstadt (Transsylvanië) was een initiatief van Marius Filipaşcu, docent parketleggen en vice-president van de Dr. Iuga de Saliste Foundation. “Ik wilde met leerlingen uit verschillende Europese landen samen iets nuttigs voor de maatschappij doen. Dat is goed gelukt want de vloeren zijn klaar en alle parketleggers werkten samen alsof ze al jaren niets anders deden!” Hiervoor kreeg zijn initiatief steun van diverse sponsors. Zo kwamen de schuurmachines en –banden bij Lägler vandaan. “Alle deelnemers waren erg tevreden over de Premium Sanding Technology van deze Duitse fabrikant”, aldus Filipaşcu. De oliën waren van Mapei en Woca. Een Roemeense primeur was het met uv-licht afwerken met Lobadur WS Rush van Loba. Gelijmd werd er met SPU-lijmen van Stauf. Küberit sponsorde de randafwerking en voor het onderhoud leverde Kiehl een compleet pakket.