Soorten visgraatpatronen

23-12-2019
Soorten visgraatpatronen

Vooral in oude herenhuizen, paleizen en dure hotels zullen ze nog regelmatig te zien zijn: parket met een visgraatmotief. Het is een eeuwenoude wijze van parket leggen, dat ook vandaag de dag weer enorm populair is. Steeds vaker zijn deze vloeren ook te zien in woonhuizen en appartementen. Het is tijdloos en past bij vrijwel ieder interieur.
Soorten visgraatpatronen
De term visgraat slaat niet op het parket zelf, maar op het patroon van hoe de houten plankjes zijn gelegd. Het is een motief dat al populair is sinds de 14de en 15de eeuw en vooral bij vermogende mensen in trek was. Een goed onderhouden parketvloer met visgraatmotief kan honderden jaren meegaan. Het visgraatpatroon bestaat uit houten plankjes die in een repeterend zigzagpatroon tegen elkaar worden gelegd. Hierbij worden de planken in een hoek van 90 graden tegen elkaar aangelegd, waarbij de kopse kant van een plank tegen de lange zijde van de plank ernaast wordt gelegd. Dit wordt telkens herhaald, waardoor het zogenaamde visgraatmotief ontstaat. Afhankelijk van in welke richting het parket wordt gelegd, kan dit het ruimtelijk effect in een ruimte bevorderen. Een kamer kan hiermee optisch langer of breder mee gemaakt worden. Het visgraatpatroon is de klassieke wijze van visgraatparket. Maar er is nog een ander soort visgraatpatroon.

Hongaarse punt
De Hongaarse punt is een ander soort visgraatpatroon. Waar de associatie met Hongarije vandaan komt, is niet helemaal bekend. Het originele visgraatpatroon is afkomstig uit Italië. Het Hongaarse puntpatroon lijkt sterk op visgraat, maar er is een groot verschil. De hoeken van de plankjes zijn in verstek gezaagd. Ook de Hongaarse punt wordt in een zigzagpatroon gelegd, maar de in verstek gezaagde hoeken worden tegen elkaar gelegd. Het patroon van de Hongaarse punt wordt ook wel eens aangeduid als ‘sergeantsstreep’. Dit is een verwijzing naar het embleem dat een sergeant op zijn uniform draagt. Dit zijn ook in een punt naar elkaar toelopende strepen.

Soorten visgraat parketvloeren
In de regel bestaat een visgraat parketvloer uit hout. Dit kan een massief houten vloer zijn of half massief parket. Een massief houten vloer is wel veel kostbaarder dan een half massief parketvloer. Maar er zijn tegenwoordig nog goedkopere varianten. Zo is er speciaal laminaat dat in een visgraatpatroon gelegd kan worden en zelfs een PVC-vloer met visgraat patroon. Het PVC heeft alle uiterlijke kenmerken van hout, maar niet de nadelen hiervan, zoals het regelmatig schuren en lakken van de vloer.

Goed verzekerde visgraat parketvloer
Vooral een massief houten visgraatvloer is erg kostbaar. Een goede verzekering is daarom noodzakelijk. Of een vloer gedekt wordt door een inboedelverzekering of een opstalverzekering, hangt af van hoe de vloer is gelegd. Kan de vloer bij een verhuizing meegenomen worden? Dan valt de vloer onder een inboedelverzekering. Een vloer dat is verlijmd of vastgespijkerd, wat meestal het geval is bij een visgraat parketvloer, valt onder een opstalverzekering. De opstal- en inboedelverzekering vergelijken is daarom aan te raden. Met een opstal- en inboedelverzekering vergelijken kan gekozen worden voor een verzekering met de meest gunstige voorwaarden of de goedkoopste premie.

Soorten visgraatpatronen
Soorten visgraatpatronen
Soorten visgraatpatronen