Steeds minder houten bruggen in ons land

07-04-2016
Steeds minder houten bruggen in ons land

Steeds minder houten bruggen in ons land

RIJSWIJK- Op het eerste gezicht heeft het niet zoveel met parket te maken, maar er worden steeds minder houten bruggen gebouwd in ons land. Waarom? Omdat kunststof alternatieven goedkoper zijn (ook in onderhoud) en langer meegaan.

Die argumenten (op de langere levensduur na) horen we wel vaker wanneer het over parket versus laminaat of LVT gaat, vandaar mijn schok van herkenning. Uit een interview met de firma Griekspoor (een aannemer in grond-, wegen-, en waterbouw) in de Houtwereld van april: de vraag is of hout in het nauw zit bij de bouw van bruggen. Stefan de Koker, bedrijfsleider techniek van Griekspoor antwoordt: "Dat is zeker het geval. Waar bruggen vroeger helemaal van hout werden gemaakt, zie je nu steeds vaker combinaties van materialen. En aangezien kunststof qua prijs steeds meer concurrerend wordt, denk ik dat die combinatie steeds meer staal-composiet zal zijn." Hij geeft ook aan dat bij renovaties een houten dek steeds vaker wordt vervangen door kunststof, wat de levensduur van de constructie verlengt.

De interviewer vraagt of hout dus verdwijnt omdat de alternatieven beter zijn. De Koker: "Dat is vaak wel het probleem. Hout wordt nog als vallend in duurzaamheid klasse 1 op de markt gebracht, maar onze ervaring is dat het meestal niet meer de kwaliteit heeft die we gewend waren. Daardoor moet je rekening houden met een afschrijvingstermijn van 20 jaar. Op een gelijksoortige composietbrug krijg je 50 jaar garantie en een verwachte levensduur van 100 jaar."

De interviewer vraagt bezorgd: "Eigenlijk heeft hout dan alleen zijn uitstraling nog mee." De Koker verwacht dat het aandeel hout in de civiele techniek de komende 10 tot 20 jaar zal halveren. "Dat is best jammer. Kijk naar de Accoya houten bruggen in Sneek, dat zijn prachtdingen." Maar, zo erkent hij, dit materiaal Accoya (geïmpregneerd en geacetyleerd hout dat zo verdicht is dat vocht er niet in doordringt) kan wat betreft prijs, maatvoering en profielen niet goed concurreren met andere (kunststof) materialen.

Ik citeer deze passages uit Houtwereld omdat parket voor mijn gevoel ook steeds meer onder druk wordt gezet door andere vloertypen, met argumenten als: het is relatief duur, intensief in onderhoud, kost veel tijd en geld om te laten leggen en is niet eenvoudig te vervangen wanneer je een andere vloer wilt. De voordelen van hout (natuurproduct, voelt warm en comfortabel aan, eiken is eenvoudig te kleuren en het oppervlak laat zich eenvoudig schaven en schrapen) kunnen wat mij betreft niet vaak genoeg benadrukt worden. Voor bruggen is het misschien te laat, voor parket hopelijk niet. Op de foto één van de genoemde Accoya bruggen in Sneek, inmiddels iconen in bruggenbouwland.