Tarkett streeft naar duurzamer economisch model

14-02-2020
Tarkett streeft naar duurzamer economisch model

Tarkett beschouwt het sluiten van de kringloop van vloeren als een belangrijke stimulans om natuurlijke grondstoffen te behouden en het milieu te beschermen. Met de commerciële tapijttegels is de volledige route al afgelegd, maar ook met de pvc-, vinylvloeren en houten vloeren zet Tarkett steeds grotere stappen. Het speciale ReStart®-programma is een essentieel onderdeel van de circulaire strategie van Tarkett.
Tarkett streeft naar duurzamer economisch model
Met dit programma worden post-installatie- en post-gebruiker-vloerbekledingen ingezameld en vervolgens gerecycled en hergebruikt. Samen met zijn partners haalt Tarkett zo veel materiaal uit de markt dat kan worden omgezet naar grondstoffen voor nieuwe producten. Via het programma is op groepsniveau 102.000 ton vloerbekleding (waaronder vinyl, linoleum en tapijt) tussen 2010 en 2018 ingezameld. Alleen al in 2018 is wereldwijd 3300 ton installatieafval ingezameld. Het ReStart®-terugnameprogramma helpt bij het maken van de overstap naar een duurzamer economisch model, een speerpunt van Tarkett. “Recycling zit in ons DNA,” stelt Anette Timmer, Marketing Director Workplace & Hospitality. “Dit gaat terug tot de jaren vijftig van de vorige eeuw. Circulair ondernemen stond nog in de kinderschoenen toen wij ermee aan de slag gingen. Na tientallen jaren investeren kunnen we zeggen dat we een leidende positie hebben ingenomen in de markt.”

Verantwoordelijkheid
Tarkett wil de volledige verantwoordelijkheid nemen voor al zijn producten: vanaf het ontwerp tot het aan moment dat ze het eind van hun levenscyclus bereiken. “Tijdens het ontwerp van al onze producten houden we er rekening mee dat ze later eenvoudig uit elkaar gehaald kunnen worden,” aldus Timmer. “Omdat we een breed scala aan producten hebben, bestaande uit verschillende materialen, is dit een complex proces.” Daar komt nog bij dat Tarkett ook de verantwoording neemt voor vloeren die in het verleden zijn geleverd, vult Arek Verhees, Sales Director Commercial aan. “Juist deze combinatie is uniek. Op deze manier zetten we samen met onze klanten en partners steeds verdere stappen om producten op de markt te brengen die een positieve invloed hebben op mens en milieu.”

Partners
Met de overtuiging om te werken aan een duurzamere, circulaire economie hebben tot nu toe ruim veertig Nederlandse partners toegezegd samen te werken aan het ReStart®-programma van Tarkett. Deze partners delen dezelfde visie als Tarkett. Binnen dat programma wordt gezamenlijk snij-en restafval van vloeren op een duurzame manier beheerd. Een van die partners is projectinrichter G&S Project in Tilburg. Managing Director William Snoeren is actief in de BVP, de Branche Vereniging Projectinrichting, waar het terugdringen van de afvalstromen een belangrijk speerpunt is. “Dit sluit dus naadloos aan bij het ReStart®-programma van Tarkett,” zegt hij. “Toen we acht jaar geleden verhuisden naar ons huidige kantoorpand, hebben we een milieustraat gebouwd. In deze milieustraat staan containers van Tarkett waar wij het snijverlies van heterogeen en homogeen vinyl in verzamelen. Ook verzamelen we hier afval van andere aanbieders. Op dit moment werken we aan een groot project in Maastricht waar we ter plaatse het snijafval van Tarkett verzamelen en dit retourneren aan Tarkett.”
Voor G&S is het belangrijk dat alle vloeroplossingen in de toekomst gerecycled kunnen worden, ook als ze nog zijn voorzien van lijm- en egalisatieresten.

Amphia Ziekenhuis
Ook klanten zoals het Amphia Ziekenhuis delen de circulaire visie van Tarkett. Om te zorgen voor een topklinisch ziekenhuis waar de patiënt centraal staat, koos men in Breda onder meer voor de iQ Optima vloeren van Tarkett. Deze staan vanwege onder meer de vlekbestendigheid en slijtvastheid bekend als een van de beste life-cycle costs producten in de markt.
Het materiaal dat overbleef na installatie van de vloer belandde niet in de container, maar werd door Tarkett en installateur Total Projectservice uit Veghel verzameld en teruggenomen voor hergebruik. “Het ging om zo’n 10 tot 15 procent snijafval, een percentage waarmee je bij ieder project gemiddeld te maken hebt,” legt Verhees uit. “Dit afval wordt in onze fabriek als grondstof voor de ontwikkeling van nieuwe vloeren gebruikt. Hoewel we tapijtegels al volledig kunnen hergebruiken, is dat met pvc-vloeren helaas nog niet mogelijk. Maar we inventariseren wel altijd in welke mate bestaande vloeren kunnen worden teruggenomen.”
Tarkett is zelfs bereid om tapijttegels van concurrenten terug te nemen, vult collega Anette Timmer aan. “We kiezen dus niet voor de weg van de minste weerstand tijdens onze circulaire missie.”

Ftalaten
Tarkett zorgt er sowieso voor dat bij de productie van pvc- en vinyl-vloeren de aspecten gezondheid, milieu, prestaties en esthetiek steeds beter worden gecombineerd. Zo worden alle vinyl-vloeren van Tarkett geproduceerd met ftalaat-vrije weekmakers. Verhees: “De grondstoffen die we gebruiken worden steevast gecontroleerd door EPEA, het bedrijf dat aan de basis staat van het cradle to cradle-principe. Hierdoor zijn we altijd exact op de hoogte wat de bestanddelen van onze pvc- en vinyl-vloeren zijn. De verantwoorde grondstoffen kunnen we vervolgens ook weer hergebruiken in onze fabriek.”
Een andere duurzame oplossing die steeds meer wordt toegepast is de modulaire vloer. Tarkett levert onder meer de iD Revolution, een combinatie van esthetiek en kwaliteit met een bijzondere circulaire en duurzame insteek. De modulaire stroken zijn volledig ftalaat- en oplosmiddelvrij en zijn ontworpen met een ultralaag niveau van vluchtige organische stoffen (VOS), wat bijdraagt aan een optimale binnenluchtkwaliteit. Deze cradle to cradle gold gecertificeerde modulaire vloer is gemaakt van gerecyclede en biobased materialen. De veerkrachtige iD Revolution komt tegemoet aan de behoeften van klanten die op zoek zijn naar alternatieven voor pvc.

ABN AMRO
ABN AMRO heeft voor de iD Revolution gekozen om te zorgen voor een duurzaam en innovatief kantoor dat past bij het 'nieuwe bankieren’. In totaal werd er 800m² iD Revolution gelegd in het kantoor van ABN AMRO. In het gebouw is gebruik gemaakt van verschillende materialen in de ruimtes, wat zorgt voor een uniforme uitstraling met speelse elementen. Bovendien zijn de vloeren gemakkelijk in onderhoud, zodat het geheel een combinatie is van gebruiksgemak en design. De filosofie en werkwijze van Tarkett sluiten naadloos aan bij het streven van de bank om de kantoren te voorzien van duurzame en innovatieve oplossingen, goed voor mens en milieu. Dit deed ABN AMRO dan ook besluiten een samenwerking aan te gaan met Tarkett bij de inrichting van het kantoor in Amstelveen, maar onder meer ook in de kantoren in Oosterhout en Waalwijk.

Houten vloeren
Ook de houten vloeren van Tarkett hebben een cradle to cradle-certificering. Er wordt alleen hout uit duurzame en hernieuwbare bronnen gebruikt. De parketvloeren zijn eenvoudig te leggen en kunnen na jaren gebruik worden verwijderd en hergebruikt of gerecycled. Verhees: “We zijn nu bezig met een speciale pilot waarin we bekijken hoe we bestaande parketvloeren een tweede leven kunnen geven. Net zoals we dat doen met al onze andere productgroepen.
Ons ReStart®-terugnameprogramma blijft wat dat betreft continu in ontwikkeling. Daarbij worden we op een zeer prettige manier uitgedaagd door onze partners en klanten. Gezamenlijk zetten we steeds grotere en belangrijkere stappen richting het sluiten van de kringloop van onze vloeren.”

Tarkett streeft naar duurzamer economisch model
Tarkett streeft naar duurzamer economisch model
Tarkett streeft naar duurzamer economisch model
Tarkett streeft naar duurzamer economisch model
Tarkett streeft naar duurzamer economisch model
Tarkett streeft naar duurzamer economisch model
Tarkett streeft naar duurzamer economisch model