Top 6 laminaat fabrikanten in vierkante meters

08-08-2017
Top 6 laminaat fabrikanten in vierkante meters

Top 6 laminaat fabrikanten in vierkante meters


RIJSWIJK - Stille tijd, lijstjes tijd. Ik kwam dit lijstje tegen in het onvolprezen Parkett Magazin. De bron is Kastamonu, Decorative Surface Conference 2017. Nu kunt u op feestjes en partijen de top 6 opdreunen (en mensen hoofdschuddend doen weglopen)...

Op 6 (altijd beginnen met de laagste, weet ik van de Top 40 met Erik de Zwart): Mohawk/Unilin met 60 miljoen vierkante meter per jaar. Dit verbaast mij, want ik dacht altijd dat ze de grootste of de op een na grootste ter wereld waren met Quick-Step, Pergo en Balterio...

Op 5: Egger met eveneens 60 miljoen vierkante meter per jaar. Dit is wel waar ik hen had ingeschat.

Op 4: Kastamonu/Entegre met 65 miljoen vierkante meter per jaar. De bron van dit lijstje en een merk dat ik totaal niet ken. Het is Turks (Kastamonu is een provinciestad in het noorden van Turkije) en wordt naar mijn weten niet in ons land verkocht. Er staat, naast de fabriek in Kastamonu, ook een grote fabriek in Istanbul. Ze produceren behalve laminaat vloeren ook werkbladen, keukenkastjes en deuren. Via een betrouwbare bron weet ik dat het een zeer grote producent is met een grote naamsbekendheid in de regio.

Op 3: Classen met 70 miljoen vierkante meter per jaar. Duitse reus die in ons land zelden tot nooit wordt aangetroffen, behalve in de grensstreken. Herstel! Classen wordt wel degelijk op grote schaal verdeeld in ons land door Cotap en Fetim. Dank, Gerald Zwiers!

Op 2: Swiss Krono met 130 miljoen vierkante meter  per jaar. Ja, bijna twee keer zoveel als de nummer drie. Deze Zwitserse fabrikant maakt zoveel laminaat vloeren (ook voor derden), dit wist ik en ik had hen ook op deze plaats verwacht.

Op 1 (of beter gezegd: nummmmmerrrrr één, één, één...): Kronospan met 160 miljoen vierkante meter per jaar. Ik haalde voorheen Swiss Krono en Kronospan altijd door elkaar heen. De ene is van de kinderen van de ene broer Kaindl en de andere van de kinderen van de andere, zo weet ik nu (met opnieuw dank aan Gerald Zwiers). Kronospan heeft meer dan 40 fabrieken over de hele wereld, is (uiteraard) van oorsprong een plaatmateriaal fabrikant, heeft 14.000 medewerkers, wordt ook in ons land verkocht en doet het ook goed in landen die in opkomst zijn in Azië, (Zuid)Oost-Europa en Zuid-Amerika.

Dus 1 plus 2 is 290 miljoen...Dat zijn heel veel vloeren via de familie Kaindl. Wat ook opvalt: geen Meister of Tarkett in deze lijst (om maar twee merken te noemen die ook populair zijn in ons land), geen Chinezen (of hun gegevens zijn niet bekend bij de Turkse bron) en geen idee of de verkoop van laminaat wereldwijd nu echt onder druk staat door de opkomst van LVT... Op de foto een fabriek van Kastamonu (een foto van het Turkse dagblad Hürriyet)