Treffen Bona Gecertificeerd Vakman

Ruud Verbraak gaf zeer praktische en waardevolle informatie
Ruud Verbraak gaf zeer praktische en waardevolle informatie

In juni 2023 troffen iets meer dan 50 vakmannen en -vrouwen elkaar in het Van der Valk hotel in Vianen in het kader van Bona Gecertificeerd Vakman.

Ruud Verbraak gaf zeer praktische en waardevolle informatie
Ruud Verbraak gaf zeer praktische en waardevolle informatie

Eric Tersteeg, Regional Director Sales South & West Europe van Bona: ‘Door alle Covid-perikelen heeft het BGV-programma een paar jaar stil gelegen. We gaan echter een nieuwe impuls geven en nog intensiever met jullie samenwerken dan voorheen het geval was.’ Vervolgens kwam er een interessante discussie op gang: wat verwachten de BGV-ers van Bona en hoe kijkt de leverancier naar een verdere verbetering en intensivering van de samenwerking? Onderdeel is een verbeterde samenwerkingsovereenkomst met heldere wederzijdse afspraken.

Houten vloer en vloerverwarming

Ingenieur Ruud Verbraak ging dieper in op de vraag waarom een houten vloer in combinatie met vloerverwarming en -koeling een meer dan uitstekende, zo niet de beste keuze is.

Ruud Verbraak vertelde, ondersteund door een zeer interessante en grotendeels wetenschappelijke presentatie, dat een houten vloer in combinatie met een warmtepomp uiteindelijk een veel beter rendement oplevert dan een ‘harde’ vloer, zoals tegels of PVC. Gevolg: een anhydriet- of cement dekvloer blijft veel langer warm met een houten vloer waardoor de warmtepomp veel minder vaak aan moet springen om de ruimtetemperatuur aangenaam te houden.

Duurzaamheid van houten vloeren

Na een heerlijke lunch met Zweedse specialiteiten vervolgde Eric Tersteeg met het tweede deel van zijn presentatie, over duurzaamheid en houten vloeren. Met praktijkvoorbeelden die van internet af te halen zijn somt hij de vele voordelen van een houten vloer op: waarom zijn deze veel duurzamer dan andere typen vloerbedekking? Welke tegenargumenten van consumenten kun je als parketplaatser verwachten en hoe kun je hierop antwoorden met steekhoudende argumenten? Wat betekent het voor een consument als je vertelt dat hout echt CO₂ opslaat?

Ook verwijst hij naar de mogelijkheid op de website www.bona.com, waar een certificaat te downloaden is. ‘Via een rekenmodule op de website kun je voor projecten binnen organisaties die daar waarde aan hechten, en dat zijn er gelukkig steeds meer, een certificaat maken waarin je bevestigt wat de opdrachtgever door middel van renovatie in plaats van vervanging heeft bespaard aan CO₂en stroom. Hier loopt Bona echt ver mee voorop.’

Lees ook: Bona introduceert éénpots tweecomponentenlak

Bona Classic UX en Bona Traffic HD Raw

Daarop nam Nico Booster de presentatie van Eric Tersteeg over. Met een korte terugblik op de vaak baanbrekende innovaties van Bona toonde Nico de vele mijlpalen, die begint met de introductie van de allereerste watergedragen vloerlak ter wereld in 1979.

Na deze terugblik gaf Tersteeg de nodige toelichting op de unieke eigenschappen van de recentelijk geïntroduceerde Bona Classic UX primer en Bona Traffic HD Raw ultramatte aflak. Beide lakken zijn zeer bijzonder te noemen door hun uiterst eenvoudige verwerking en prachtige uitstraling die hoort bij datgene wat men tegenwoordig graag wil: de onzichtbare afwerking. Maar dan wèl met de uitstekende bescherming van de Bona aflakken!

Aansluitend behandelde Nico nog een paar praktijksituaties waar vakmensen wel eens tegenaan lopen en gaf hij uitleg hoe deze voorkomen kunnen worden.

Het hoogtepunt van de dag brak tot slot aan: de wereldwijde introductie van de allernieuwste generatie watergedragen vloerlakken, de Bona Traffic GO. De allereerste lak die te omschrijven is als een heuse éénpots tweecomponentenlak, wat betekent dat er geen tweede component meer toegevoegd hoeft te worden maar zich al in de can bevindt.

Zodra de lak op de vloer wordt aangebracht verdampt het water en gaat de pH-waarde omhoog waardoor deze harder geactiveerd wordt. Dit betekent dat materiaal dat over blijft in de can weer gebruikt kan worden op een volgende vloer. Er hoeven dus geen di-isocyanaten meer gebruikt te worden en deze lak is bovendien PFAS-vrij. En dat met behoud van de bekende eigenschappen van de Bona Traffic HD 2-k, zeker waar het de slijtvastheid betreft.