Tweede Flanders Flooring Days goed bezocht

Unilin
Unilin

Van 22 tot en met 25 mei bezochten ruim 1.500 internationale professionals uit de tapijt- en vloerenindustrie Flanders Flooring Days (FFD). FFD is een soort vakbeurs, maar dan bij de producenten ‘thuis’. In een straal van nauwelijks 25 kilometer konden de genodigde vloerenprofessionals liefst tien bedrijven en hun dertien showrooms bezoeken.

Unilin
Unilin

Het was de tweede keer dat de groep tapijt- en vloerenproducenten uit deze Vlaamse regio de krachten bundelden in dit uitzonderlijke event. Met 1.553 bezoekers uit een groot aantal landen bevestigde FFD de opgebouwde reputatie van de eerste editie. Dit bezoekersaantal betekent ook een toename van zo’n 60 procent ten opzichte van de eerste editie. Als mede-initiatiefnemer van FFD was het voor Jan Dossche, president van USFloors -COREtec, dan ook een waar genoegen om vast te stellen dat de opkomst voor deze tweede editie een bewijs is voor het bestaansrecht van het event.

BerryAlloc
BerryAlloc

COREtec

De FFD 2023 was voor COREtec een groot succes. ‘Het was  elke dag volle bak, we zijn zelfs zondagavond al begonnen,’ vertelt Philiep Caryn. ‘Hier is het net iets makkelijker werken dan op een beurs, omdat je alles bij de hand hebt. Daarnaast heb je ook meer tijd voor je bezoek. Zeven jaar geleden had nog niemand van USFloors-COREtec gehoord. Inmiddels staat het vloerenmerk als een huis en heeft het zich, volgens marktonderzoek van Marktdata.nl, gevestigd tussen de grotere vloermerken in Nederland.’

Coretec
Coretec

Bij de producent stond onder meer de nieuwe app Stair Expert in de belangstelling. Daarmee kan makkelijk en snel het benodigde materiaal voor het bekleden van een trap gemeten worden en de bestelling in een paar klikken naar de fabrikant worden verstuurd, waarna het kant-en-klaar wordt afgeleverd. Caryn: ‘Op deze manier wordt de installateur helemaal ontzorgd. De app doet “alles” voor je. De eindconsument vindt het geweldig dat de trapbekleding aansluit op de vloer.’ Tijdens de FFD werd verder ook de nieuwe Studio COREtec Naturals getoond. De consument heeft nu keuze uit elf steen - en 35 houtdessins, waarvan tien in visgraat.

Lees ook: FFD 2023 groot succes voor COREtec

BerryAlloc

Ook bij BerryAlloc meer dan tevreden gezichten over het goede verloop van de FFD.  ‘We zijn volop in ontwikkeling bij BerryAlloc,’ vertelt Laurence Roelens. ‘Zowel in de creatie van decoren en technologieën, alsook in extra service naar onze klanten toe. Wat BerryAlloc Nederland betreft, focussen we ons het meest op de introductie van het Harmony Lab, de lancering van de nieuwe DPL collecties en HPF.’

Harmony Lab betreft een exclusief concept voor interieurontwerp dat compatibel is met alle vloerproducten en -oplossingen van BerryAlloc. Het werd speciaal ontworpen om klanten te helpen bij het kiezen van de juiste vloer, die past bij de kleuren uit hun interieur. Het concept kan ook worden gebruikt als ondersteuning voor interieurarchitecten, ontwerpers en designers in projecten met BerryAlloc-vloeren. De nieuwe laminaatcollecties van BerryAlloc zijn bijzonder uitgebreid en tellen vijftig unieke decors, verkrijgbaar in zowel de 100% waterbestendige Ocean+-collectie als Connect, een spatwaterbestendige allrounder. Vijftien decors zijn ook verkrijgbaar in Chateau, de collectie visgraatlaminaat van BerryAlloc. De high pressure floors van BerryAlloc zijn extreem kras- en vlekbestendig en dus perfect voor intensief commercieel gebruik of een druk thuisleven. Ze zijn voorzien van een krasbestendige slijtlaag (klasse 34 AC6), de sterkste bescherming in hun categorie.

Unilin

Ook in de showroom van Unilin was de aanloop groot. Daar stonden onder meer de nieuwe innovaties in de waterdichte, renovatievriendelijke, rigide Alpha PVC-collectie van Quick-Step volop in de aandacht. Evenals de zeer diverse Roots collectie van Moduleo, uiteenlopend van warme klassiekers als eik en notenhout tot serene natuurstenen en speels terrazzo. De collectie telt zes prikkelende interieurthema’s, elk met hun eigen esthetiek en gevoel. Maar er was ook gelegenheid om de bedrijven en mensen achter de merken bij Unilin te leren kennen, waarbij ook een bezoek aan de nieuwe productielijn kon worden gebracht.

‘In 2023 investeren we met Unilin 20 miljoen euro om enerzijds de productie van LVT in onze fabriek in Aflink te verhogen en anderzijds om een nieuwe, state-of-the-art productielijn voor LVT te bouwen in Wielsbeke,’ aldus Ben Desmet, General Manager LVT & Carpet Tiles.  ‘Met deze investeringen willen we de LVT-categorie naar een nieuw niveau tillen waarbij een ongeziene look & feel en recyclage centraal staan. Deze investering kadert binnen een breder investeringsplan van Unilin Group waarbij het bedrijf in 2023 155 miljoen euro investeert in innovatie en capaciteitsuitbreiding.’

 

Tot slot werd ook al vooruitgekeken naar de editie van 2024, wanneer FFD ook buitenlandse producenten verwelkomt. Zij tonen dan zichzelf met showroom hubs in Kortrijk Xpo. FFD vindt in 2024 plaats van 13 tot en met 16 mei.

Tekst: Peter Vorstenbosch