Van Daalen heeft het antwoord

#afbouw 03-07-2020
Van Daalen heeft het antwoord

Neem de tijd. Het is een cruciale tip die Frank van Daalen, adviseur buitendienst bij Lecol, parketteurs geeft als ze een vloer gaan leggen. Immers, indien je vooraf geen goede inspectie op de dekvloer loslaat, betaal je achteraf wellicht het gelag.
Van Daalen heeft het antwoord
“Is de basis niet op orde, dan kom je voor problemen te staan”, aldus Frank van Daalen. “Wat voor type dekvloer ligt er en wat kun je ermee? Heb je te maken met bijvoorbeeld cement, anhydriet, hout of gipsvezel en ligt er egaline op de vloer? En heeft de cementen vloer wel voldoende druk- en trekkracht? Dat zijn cruciale vragen die je moet stellen.” Tegenwoordig zijn cementen dekvloeren redelijk snel verzand, constateert Van Daalen, waardoor ze niet sterk genoeg zijn om een houten vloer op te leggen. De daadwerkelijke oorzaak ligt volgens de adviseur buitendienst in de alsmaar slechter wordende bouwkwaliteit.

Opleverpunten
“Het aantal opleverpunten is tegenwoordig gigantisch. De mentaliteit in de bouw is dusdanig slecht dat de vele betrokken partijen stuk voor stuk rotzooi voor een ander achterlaten. Vroeger verkocht ik onze primers zelden, nu bijna standaard. De huidige dekvloeren zijn zodanig vervuild dat een parketlegger vele dure lijmen en primers nodig heeft om een goede hechting te krijgen.”
Daarnaast hebben parketteurs de neiging te blijven werken zoals ze een kwart eeuw geleden deden, terwijl vloeren en systemen aan verandering onderhevig zijn, stelt hij. “Neem alleen al de verschillende typen vloerverwarmingen en het gebruik van warmtepompen waarmee je te maken hebt. De parketlegger ziet soms de bomen door het bos niet meer en dient bijna bouwkundig ingenieur te zijn.”

Uitdagingen
De grootste uitdagingen liggen momenteel op de loer in de Randstad. Van Daalen noemt Amsterdam de bakermat van de vele vloersystemen die voorradig zijn. Een typische dekvloer in Mokum is de hout magnesiet vloer, die niet ideaal is in vochtige ruimtes.
“Als een van de weinige professionals heb ik met producenten aan tafel gezeten om te bepalen hoe je het beste vocht kunt meten in ruimtes waar deze vloeren liggen en welke primer je het beste kunt gebruiken”, aldus de adviseur. “We zijn bij een specifieke primer uitgekomen, waarmee je de vloer op ideale wijze kunt opbouwen als je parket legt of moet egaliseren. Tevens kunnen we hierdoor passend advies afgeven of vloerverwarming wel of niet geschikt is.”
Ralf Pijnenburg
Lees het volledige interview met Frank van Daalen in nummer 6/7 van Parketblad
https://www.parketblad.nl/edities/Parketblad/2020-6/

Van Daalen heeft het antwoord