Van laan naar balzaal

#interieurbouw 22-02-2021
Van laan naar balzaal

De gekapte eiken die langs de Koningslaan bij Paleis Het Loo stonden, krijgen een tweede leven in het paleis. De bomen zijn verzaagd en worden neergelegd als parketvloer in de balzaal van het paleis in Apeldoorn.
Van laan naar balzaal
Vorige winter viel er plotseling een eik om, die op het voormalige paleis belandde en het gebouw van het huidige nationale museum doorboorde. Om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen, werd opdracht gegeven de bomen te kappen. Kien Met Hout kreeg opdracht de bomen te verzagen tot parketvloer. Een twintigtal eiken aan de laan bleek niet gezond en moest worden gekapt. Omdat de eiken er al sinds de bouw van het paleis stonden, was het voor Martin Kien duidelijk dat het hout opnieuw gebruikt moest worden in de eigen omgeving. "Dus de vloer was een logische keuze", zegt de houtbewerker.
Er was veel te doen om de bomenkap. Omwonenden wilden het kappen van de monumentale bomenlanen tegenhouden. Zij stapten naar de rechter, maar die besloot dat de bomen toch niet mochten blijven staan.