Van schoolmeester naar stukadoor

#afbouw 09-03-2020
Van schoolmeester naar stukadoor

Minister Koolmees heeft de eerste diploma's Ambachtsacademie uitgereikt aan ambachtslieden die zijn opgeleid binnen de Ambachtsacademie. De Ambachtsacademie startte in 2018 om mensen op te leiden binnen ambachtelijke bedrijven. Werkloze vijftigplussers en veertigplussers nemen hun toekomst in eigen hand. De eerste tien leerlingen hebben de afgelopen maanden hun opleiding met goed gevolg afgerond.  
Van schoolmeester naar stukadoor
Eén van hen is de 55-jarige Joan de Kort. Nadat zij haar baan in de ouderenzorg verloor droomde Joan de Kort van een eigen kledingatelier. Zij was de eerste leerling die zich aanmeldde voor de Ambachtsacademie en heeft haar droom laten uitkomen: een eigen kledingatelier aan huis, in Loon op Zand.
Er worden momenteel 80 mensen opgeleid: tot glazenier, meubelstoffeerder, klusser, orthopedisch schoenhersteller, stukadoor, schilder, parketteur etc. Allemaal mensen die kiezen voor het werken met hart, hoofd en handen. Zij leren het vak in het bedrijf van een leermeester. Er zijn volop ondernemers die hun kennis en kunde willen delen met gemotiveerde leerlingen.

Doorgeven
Jan van der Kroef, directeur van B.R.N. Parket, is een van de opleiders. B.R.N. Parket is een traditioneel ingesteld familiebedrijf met eigen opgeleid en geschoold personeel. "Een houten vloer leggen is wel iets anders dat een laminaatje. Ik heb het mooiste vak van de wereld en geef dat graag door, " aldus Van der Kroef, die sinds 1982 werkzaam is in de parketbranche.
Verschillende ondernemers, waaronder schoenmakers, parketteurs en klussers, zijn zelfs op zoek naar iemand die zij in 1,5 jaar voltijds mogen opleiden tot vakbekwaam ambachtelijk ondernemer. Eén van deze ondernemers is schoenhersteller Coen Staal. Hij heeft twee zaken; in Soest en Houten. "Voor goede schoenmakers zijn er altijd klanten. Ik wil graag iemand opleiden. Misschien kan die straks een zaak van mij overnemen." 
Klusser
Ben van der Meulen is vijftig jaar in het onderwijs werkzaam geweest en besloot zelf de stap te zetten richting allround klusser. “Werken in het onderwijs heb ik altijd plezierig gevonden, maar ik wilde graag een keer iets anders in de 25 jaar die mij nog rest op de arbeidsmarkt”, zo zegt hij tegen de NPO Radio 1. “Ik ben altijd wel handig geweest en deed veel klussen in en rondom huis, dus toen ik het bestaan van de Ambachtsacademie ontdekte besloot ik me in te schrijven.” 

Leermeesters
De Ambachtsacademie bracht hem in contact met Klus en Verbouw.nl in Huizen. Hier heeft Van der Meulen onder begeleiding van twee leermeesters het ambacht geleerd. “Behalve het leren stukadoren en metselen werd je in anderhalf jaar tijd ook bijgebracht hoe je goede offertes maakt. Na het behalen van het diploma heb ik ook mijn eigen klusbedrijf opgezet. Ik ben al bezig met verschillende klussen, het gaat nu vooral om naamsbekendheid opbouwen. Sinds ik deze stap heb gezet, ben ik dichter bij mezelf uitgekomen.”

Van schoolmeester naar stukadoor