vdp: houten vloeren ideaal tegen allergieën

04-05-2017
vdp: houten vloeren ideaal tegen allergieën

vdp: houten vloeren ideaal tegen allergieën


BAD HONNEF - De Duitse vereniging van parketproducenten (vdp) komt regelmatig met welgemeende adviezen, niet in de laatste plaats bedoeld om de orders voor parket omhoog te stuwen. Nu luidt het advies: parket werkt prima tegen allergische reacties.

Tapijtfabrikanten zullen het tegenspreken, maar volgens de vdp is parket de ideale vloerbekleding om rode ogen, loopneuzen of huiduitslag te voorkomen. Waarom? Omdat hout de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor deze reacties niet aantrekt, vasthoudt of verstopt. "Parket is eenvoudig te reinigen. Parket is niet statisch geladen, dus trekt ook geen vuil of stof aan door er over heen te lopen, zoals dat bij synthetische vloerbedekkingen wel gebeurt", aldus Michael Schmid, voorzitter van de vdp.

Omdat parket zo eenvoudig te reinigen en te onderhouden is, is het ook bij uitstek geschikt voor kinderkamers, aldus de vereniging. Een andere goede eigenschap van echt hout is dat het de luchtvochtigheid uit de lucht haalt, opslaat en weer kan afgeven. Hout ademt en draagt daardoor bij aan een goed binnenklimaat, zo stelt de vdp. Om te voorkomen dat het hout te veel gaat zwellen of krimpen is het dus van belang om met luchtbevochtiging en verwarming de parketvloer bij dit ademen te helpen en te beschermen. Dus: zorg voor een luchtvochtigheid van tussen de 45 en 55 procent bij een temperatuur van 20 tot 22 graden en het zit goed met de vloer en met het fysieke welbevinden van de bewoners. "Parket helpt vanwege de natuurlijke warmte van het hout ook om verkoudheid te voorkomen. Het trekt niet koud op", aldus de vdp.

Het zijn zaken die een parketprofessional al lang weet, maar de vdp richt zich dan ook op de parketconsument. Parket is goed voor 30 procent van het totale vloeren oppervlak in de Bondsrepubliek. De cijfers van de FEP (waarvan de vdp deel uitmaakt) tonen aan dat de grootste parketmarkt van Europa op dit moment stagneert, met name vanwege een tekort aan leggers...