vdp: parket is een edele vloer

24-05-2017
vdp: parket is een edele vloer

vdp: parket is een edele vloer


BAD HONNEF - Ook deze maand laat de Duitse vereniging van parket producenten vdp zich niet onbetuigd richting de (Duitse) consument. Nu legt men de nadruk op het edele karakter van een houten vloer. Zijn wij, nuchtere Nederlanders, hier gevoelig voor?

Minstens 2.5 mm dik moet de toplaag van een houten vloer zijn wil het parket worden genoemd. Dat weten veel consumenten niet, maar ook veel parket verkopers en leggers zijn zich daar niet bewust van, aldus de vdp. Soms worden vloeren met een nog dunnere toplaag aangeprezen als parket en dat is misleidend.  Ook houtimitaties worden verkocht als hout, en dat mag al helemaal niet, zegt de vereniging terecht. "Allen bij parket bestaat de toplaag uit 100 procent echt hout van een minimale dikte. Anders heeft het niets te maken met het beste wat de bossen te bieden hebben", aldus Michael Schmid, voorzitter van de vdp.

Dankzij de minimale dikte van 2.5 mm kan de toplaag minstens twee keer worden gerenoveerd, beweert de vdp. Bij dunnere toplagen is dit niet mogelijk. Bij imitaties al helemaal niet. "Natuurlijk maakt men graag de goede sier met de naam parket, maar men mag niet misleiden. Parket is pas parket wanneer het echt parket is", zo zegt Schmid vastberaden. Hij noemt vier positieve eigenschappen van echt parket: te renoveren, elegant (over smaak valt natuurlijk altijd te twisten, maar hij en ik vinden parket het mooist), goed te belasten en eenvoudig te onderhouden. Iedere parketvloer is anders dankzij de grilligheid van de natuur, milieuvriendelijk, aangenaam warm en behaaglijk. Parket zuigt geluid op, geeft het weer af en maakt klanken voller en warmer, aldus de vdp, en daarom kom je parket vaak tegen in concertzalen, theaters, dansscholen en opnamestudio's.

Het Europese label Real Wood van de FEP (Europese Parket Federatie) zou de consument moeten helpen bij het bepalen van de keuze voor een parket vloer. "Met Real Wood weet men dat men geen imitatie parket in handen heeft", aldus Schmid. Een wijze les voor detaillisten die de volgende keer weer te maken krijgen met een klant die op zoek is naar parketlaminaat of laminaatparket... Wijs hem of haar op de edele parketvloer, de vloer van koningen en koninginnen!