vdp: vloerverwarming tegen koude voeten

21-09-2017
vdp: vloerverwarming tegen koude voeten

vdp: vloerverwarming tegen koude voeten


BAD HONNEF - De Duitse vereniging van parket producenten (vdp) wijst maandelijks op telkens weer een ander voordeel van parket. Deze keer is het de combinatie met vloerverwarming. Koude voeten op een harde vloer? Welnee, niet bij parket met vloerverwarming.

Energiezuinig, duurzaam, comfortabel, natuurlijk...het zijn termen waarmee de vdp duidelijk wil maken dat de combinatie parket en vloerverwarming past als een hand in een handschoen. "Zelfs bij winterse temperaturen buiten kunnen bij vloerverwarming en parket de dikke sokken in de lade blijven liggen", aldus vdp voorzitter Michael Schmid.

Hout is een prima geleider van warmte, aldus de vdp, maar bij het leggen van vloerverwarming en daarboven parket moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

Er moet een goede samenwerking zijn tussen de architect, de verwarmingsmonteur en de parketlegger. Ik zou daar zelf nog de aannemer en de egalisator aan willen toevoegen, maar in Duitsland is de architect vaak ook de aannemer en egaliseren de meeste parketteurs zelf.

Je hebt een vloer met een geringe warmte doorlaat weerstand nodig om een woning snel en evenwichtig te verwarmen. Parket heeft volgens de vereniging precies de juiste waarde: niet te hoog en niet te laag.

De gebruikte houtsoort moet een gering krimp- en zwel percentage hebben. Eiken leent zich daarom prima voor vloerverwarming.

Uiteraard moet er tijdens de wintermaanden wel gelet worden op voldoende luchtvochtigheid zodat de vloer niet uitdroogt. Net als de menselijke huid neemt eiken vocht op en geeft het weer af, afhankelijk van de temperatuur in de ruimte.

Voor een optimale warmteafgifte vanaf de ondervloer door het hout dient de vloer te worden verlijmd. Hiermee voorkomt men het ontstaan van isolerende luchtbellen onder de vloer. Bij een kamertemperatuur van 20 tot 22 graden moet het parket een temperatuur hebben van ongeveer 24 graden Celsius en moet de relatieve luchtvochtigheid rond de 50 procent liggen. Schmid: "Wanneer men zich houdt aan deze waarden en men de juiste materialen uitkiest, dan is de combinatie parket en vloerverwarming optimaal. Niet alleen tegen koude voeten, maar in het algemeen voor mens en dier."

vdp: vloerverwarming tegen koude voeten