Veilige opslag in magazijnen

10-07-2019
Veilige opslag in magazijnen

Bij een nieuwe magazijninrichting zijn vooral twee zaken leidend: hoe richt ik mijn magazijn veilig in? En hoe kan de ruimte in het bestaande magazijn op de meest efficiënte manier gebruikt worden? 
Veilige opslag in magazijnen
De inrichting van magazijnen is de laatste jaren in toenemende mate een aandachtspunt geworden in de bedrijfsvoering van Nederlandse bedrijven.
De tips voor een strakke magazijninrichting hieronder helpen om het bedrijfsmagazijn zo veilig en praktisch mogelijk te benutten!

Veiligheid is het belangrijkste uitgangspunt
Een eerste belangrijke aandachtspunt bij de magazijninrichting is de veiligheid. Lees vooraf aan het opbouwen van nieuwe magazijnstellingen de instructies van de fabrikant goed door. In magazijnen kan van alles gebeuren, zoals aanrijdingen met vorkheftrucks, vallen dozen en voorwerpen of zelf omvallende stellingen. Controleer daarom de rekken op doorvalbeveiliging, kijk of alle stellages goed verankerd zijn en controleer stellingen regelmatig op beschadigingen. Belangrijk is dat stellages aan de achterkant een aanrijdbeveiliging hebben.

Zorg voor een goede bewegwijzering
Goede instructies en aanwijzingen op het gebied van routes en paden in het magazijn helpen om het magazijn efficiënt en veilig te gebruiken. Zorg ervoor dat duidelijk is waar er gelopen mag worden, maak duidelijk waar heftrucks mogen rijden en ook waar de nooduitgangen zitten. Gebruik naast wegwijzers op ooghoogte ook grondmarkering in diverse kleuren om routes in het magazijn te verduidelijken.

Laat stellingen opbouwen door erkende monteurs
Uiteraard kun je ervoor kiezen om zelfstandig de magazijnstellingen in elkaar te zetten. Maar wil je geen enkel risico lopen, kies dan voor officiële monteurs met het BMWT-veiligheidskeuring. BMWT staat voor Bouwmachines, Magazijninrichtingen, Wegenbouwmachines en Transportmaterieel. Monteurs met een BMWT-keurmerk houden rekening met de veiligheidseisen van de ARBO. Monteurs met BMWT-certificaten zetten de stellingen snel, veilig en professioneel op, waardoor je jezelf een hoop tijd en moeite bespaart.

Laat een externe expert een veiligheidscontrole uitvoeren
Niet zeker van de veiligheidssituatie in het magazijn? Schakel dan een externe expert in om een veiligheidscontrole te laten uitvoeren. Deze professional kan adviseren over benodigde aanpassingen, of voorstellen doen voor extra beveiliging in het magazijn.

Gebruik ervaring en observatievermogen
Door gebruik te maken van ervaring en door te observeren, krijg je ook zicht op de zwakke plekken in je magazijn(en). Zijn er bijvoorbeeld stellingen waar spullen liggen die nooit gebruikt worden? Zijn er pickupwagens of heftrucks die zelden of nooit gebruikt worden? Worden stellages eigenlijk te intensief gebruikt en alles maar op elkaar gestapeld? Inventariseer de situatie en kijk waar er verbeteringen mogelijk zijn in de opbouw en inrichting van de opslagruimte.
Klik hier voor nog meer inspiratie

Veilige opslag in magazijnen