Vinyl uit het Ruhrgebiet

11-08-2017
Vinyl uit het Ruhrgebiet

Vinyl uit het Ruhrgebiet


BOTTROP (D) - Kosczwara is een echte naam uit het Ruhrgebiet in Duitsland: Pools of Tsjechisch van oorsprong en ongetwijfeld verbonden met de staal- en mijnindustrie van vroeger in dit gebied. Deze firma maakt vinyl stroken onder de merknaam Check.

Waarom schrijf ik er over? Omdat ik het merk nog niet kende, omdat ik sommige decoren er opvallend goed vind uitzien en omdat ze zichzelf juist aanprijzen als oer en oer Ruhrgebiet. Voor wie de voormalige industriestreek net over de grens alleen maar van het voetballen kent (Schalke 04 en Borussia Dortmund zijn de grootste clubs uit deze omgeving): het Roergebied (in correct Nederlands) staat in de rest van Duitsland bekend als een streek vol achtergebleven, simpele zielen die veel worst eten en niets van de wereld weten. Het hart op de tong, maar eigenlijk allemaal te dom voor woorden.

Check draait dit om: "Neem een stuk Ruhrgebiet in huis! Wij zijn open en authentiek, weten wel degelijk wat er in de wereld speelt maar gaan niet mee in de waan van de dag. Wie de moeite neemt om Der Pott (zoals de bewoners het gebied liefdevol noemen) te leren kennen wil er nooit meer weg! En wie er toch niet kan wonen: koop een Check vloer en neem Der Pott in huis." Ik vind het prachtig. Men citeert zelfs een songtekst van good old Herbert Grönemeyer: "Tief im Westen, Wo die Sonne verstaubt, ist es besser, viel besser als man glaubt, Tief im Westen..."

Wat zijn dit voor vloeren? Ze zijn er in de soorten Check en Check One. Check is er in verschillende dikten (4,2 mm of 5 mm) en breedten in 34 decoren die uiteenlopen van (vergrijsd) eiken tot beuken en (redelijk bijzonder in LVT) kastanje. Check One is nieuw: deze heeft een Rigid Composite Board (RCB) als drager van virgin PVC (dus geen gerecyclede bestanddelen) waardoor er een grote dimensie stabiliteit is, volgens de fabrikant. De delen zijn zo stabiel dat deze tot 400 vierkante meter zonder dilatatie voegen kunnen worden gelegd. De vloer kan ongeacht de temperatuur worden gelegd, zo stelt de fabrikant, en heeft negen decoren in eiken, spar en, opvallend, wit dennen (zie foto). De delen zijn 4 mm dik en meten 1220 x 227 mm. Alle Check vloeren hebben namen die refereren aan dorpen, wijken en inmiddels gesloten mijnen en fabrieken in het gebied dat sinds 2001 op de Unesco Werelderfgoed lijst staat (langer dus dan de Amsterdamse grachtengordel...). Glück Auf, zoals de mijnwerkers elkaar bij het aflossen vroeger begroetten...

Meer info: www.check-floors.com

Vinyl uit het Ruhrgebiet