Vrouw geeft vakman vaker fooi dan man

02-08-2016
Vrouw geeft vakman vaker fooi dan man

Vrouw geeft vakman vaker fooi dan man


AMSTERDAM- Iemand die in opdracht en tegen betaling de (parket)vloer legt, onderhoudt of renoveert noem ik een vakman/vrouw. Deze persoon krijgt niet altijd een fooi, zo blijkt nu.

Op de klusmarkt is het krijgen van fooi veel minder vanzelfsprekend dan in de horeca. Slechts 8 procent van de Nederlanders geeft altijd fooi aan een vakman na het afronden van een klus. Vrouwen blijken iets guller dan mannen: er zijn bijna 200.000 meer vrouwen dan mannen die altijd fooi geven. Daarnaast is het percentage dat nooit een fooi geeft bij mannen hoger dan bij vrouwen. Dit is respectievelijk 41 versus 37 procent. Deze resultaten komen naar voren uit de Klusmonitor van Werkspot, het platform dat vakman en klus bij elkaar brengt.

Het onderzoek laat ook zien dat ouderen iets vrijgeviger zijn dan jongeren. 14 procent van de 65-plussers geeft altijd fooi, tegenover slechts 5 procent van de jongeren. Wat echter wel opvalt is dat als jongeren fooi geven, dit een hoger bedrag is dan de meeste ouderen geven. Bij een klus van 500 euro beloont 11 procent van de jongeren de vakman met een bedrag van 50 tot 100 euro, net als 7 procent van de 65-plussers. Een fooi van 5 tot 25 euro is het populairst: bijna de helft (49 procent) van de ouderen kiest hiervoor, tegenover 39 procent van de jongeren.

“Als we de resultaten interpreteren, kunnen we zeggen dat vakmannen het meest kans maken op fooi bij het klussen voor oudere vrouwen”, concludeert Ronald Egas, CEO van Werkspot, lachend. “Tegenwoordig kan de consument echter nog iets veel waardevollers bieden dan een fooi, namelijk een goede online review. Natuurlijk is een fooi erg welkom wanneer een vakman goed werk heeft geleverd, maar dit kan maar een keer uitgegeven worden. Een goede review kan potentiële nieuwe klanten over de streep trekken en zorgen voor nieuwe opdrachten.”