Wantrouwen tegenover vaklui in huis

29-09-2022
Wantrouwen tegenover vaklui in huis

Maar liefst zes op de tien Nederlanders vinden het onprettig om werklieden alleen te laten bij hen thuis. Dit blijkt uit onderzoek van Laminaatenparket.nl onder 1.011 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard.

Wantrouwen tegenover vaklui in huis

Mogelijk ontstaat dit wantrouwen door hoe vakmensen zich in hun bijzijn gedragen. Zo ergert achttien procent van de respondenten zich aan professionals als schilders, loodgieters en elektriciens in huis. 

Wantrouwen tegenover vaklui in huis

Jonge Nederlanders zijn het meest wantrouwend tegenover werklui, want van hen laat maar liefst 59 procent vakmensen liever niet alleen bij hen thuis. Onder dertigers bedraagt dit percentage 47 procent.

‘Met vakmensen haal je professionals in huis die er zijn voor jouw onderhoudsproblemen, niets meer en niets minder’, zegt Floris Jeurissen, eigenaar en algemeen directeur van Laminaatenparket.nl. ‘Onbekenden in huis laten kan uiteraard vreemd aanvoelen, maar vakmensen komen met de beste bedoelingen langs om hun werk te doen. Sinds ik tien jaar geleden startte ben ik amper tot geen wanpraktijken tegengekomen. In mijn ogen is de angst dan ook veel groter dan het reële risico.’

Het wantrouwen en de irritatie vertaalt zich ook in het gedrag wanneer Nederlanders thuis werklieden ontvangen. Zo blijkt uit het onderzoek dat negen procent van de respondenten niet eens eten of drinken aanbiedt. Met twaalf procent zijn het vooral jongeren onder de dertig die niet langskomen voor de koffieronde.